Возач који је усмртио учитељицу остаје иза решетака још 60 дана

Петар Корићанац (21) из Новог Сада, оптужен за саобраћајну несрећу која се догодила 7. новембра прошле године на Зрењанинском путу, а у којој је погинула учитељица Тијана Билић (36), остаје иза решетака јер му је продужен притвор за још 60 дана и може трајати до 1. октобра, сазнаје “Дневник”.
zatvor resetke
Фото: Dnevnik arhiva

- Суд сматра да притвор према окривљеном не може бити замењен другом мером, с обзиром на то да је за кривично дело које му се оптужницом ставља на терет запрећена казна преко 10 година, а начин извршења и тежина последица кривичног дела су довели до узнемирења јавности, које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка - наводе у Вишем суду у Новом Саду и подсећају да окривљени и његов бранилац имају право жалбе на ово решење Апелационом суду у Новом Саду.

То значи да ће Корићанац на следећи главни претрес заказан је за 16. септембра бити доведен из притвора у ком се налази од хапшења.

Иначе, суђење у овом предмету почело је у новосадском Вишем суду 7. јула, а оптужени Корићанац се терети да је кршећи више норми Закона о безбедности саобраћаја на путевима, између осталог и вожњом под утицајем дроге, угрозио јавни саобраћај, што је за последицу имало смрт оштећене.

На почетку главног претреса, Корићанац је изјавио да се не сећа несреће и да ни у ком смислу није желео да је изазове, а поготово да у тој несрећи неко страда. Окривљени је рекао да вероватно није добро проценио саобраћајну ситуацију и да је мислио да може безбедно да претекне возила испред себе.

Оптужени двадесетдвогодишњак је, одговарајући на питања заменика ВЈТ Ксеније Дајановић, изјавио да је у мају 2021. положио возачки испит и да је пре полагања био упознат да не сме да вози под дејством алкохола или опијата, као и да зна да је поред себе морао да има особу са најмање петогодишњим возачким искуством.

- Не сећам се где сам био пре несреће, а кола сам позајмио од бившег колеге са којим сам радио у једној перионици аутомобила. Нисам знао да кола нису регистрована - рекао је Корићанац. Испричао је да је вече пре несреће (у суботу увече) био са другарицом на Кеју и да није конзумирао ни дрогу, ни алкохол.


Омиљена у колективу

Тијана Билић је радила у Основној школи “Иво Лола Рибар” у Новом Саду, прво као учитељица у продуженом боравку, а потом је, пре неких шест, седам година, добила одељење у разредној настави. Они који су је познавали кажу да била вредна и омиљена у колективу, а деца су је обожавала.


На питања заменика ВЈТ Ксеније Дајановић како користи дрогу и коју количину, Корићанац се насмејао рекавши да му није јасно питање, због чега га је судија Наташа Војновић опоменула и нагласила да не сме тако да се понаша. Признао је, ипак, да је пробао кокаин, али да је престао пре полагања возачког.

Подсетимо, Тијана Билић је погинула у стравичној саобраћајној несрећи која се догодила на Зрењанинском путу, у близини скретања за Каћ, када је на њено возило директно налетео мерцедес којим је управљао окривљени.

Он је, према незваничним информацијама, возио аутомобил сомборских регистарских ознака, коме је истекла регистрација с пробном дозволом, а анализа крви узете одмах након несреће показала је да је био под утицајем кокаина и тхц-а. Двадесетједногодишњак је, како се сумња, почео да претиче колону аутомобила на делу пута где то није дозвољено. Међутим, из другог смера су наилазила возила, те се, како је након несреће за наш лист рекао добро обавештен извор, приближио колони која је ишла у његовом смеру и, практично, провлачећи се између две колоне аутомобила, почео да обилази возило са своје десне стране, које је закачио. Услед тога је, како се претпоставља, изгубио контролу над аутом, прешао у другу траку и директно се сударио са реноом који је возила страдала учитељица.

Од силине ударца рено клио је слетео с пута и преврнуо се на крову у пољу крај пута, а ватрогасци су морали да секу смрскани аутомобил како би извукли тело несрећне жене, која је погинула на лицу места.

У овој трагичној саобраћајној несрећи тешке телесне повреде задобио је и Петар Корићанац који је колима Хитне помоћи одмах пребачен у Ургентни центар КЦВ, где је примљен с политрауматским повредама.

Д. Николић

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести