СРБИЈА СЕ ТРЕСЕ С РАЗЛОГОМ Сеизмолози кажу БИЋЕ ЈОШ ЗЕМЉОТРЕСА, ОЧЕКУЈЕ СЕ „ПЕТИЦА“

Потрес јачине 1,8 степени по Рихтеру забележен је јуче око 14 часова на подручју Сјенице, а неколико потреса забележено је и претходних дана
z
Фото: freeimages.com/dnevnik.rs

У суботу је забележено неколико потреса на подручју Србије. Најјачи је био 2,9 степени по Рихтеру код Крагујевца.

Подсећања ради, ово сада је период када се више говори о земљотресима. Након што је јак земљотрес прошлог месеца погодио Црну Гору, оглашавали су се стручњачи. Србија је од земљотреса који се њима догодио страховала, и то оправдано, обзиром на то да је онај који је погодио Црну Гору био јачине 5,4 степена по Рихтеровој скали.

Да ли и Србији прети један такав земљотрес и да какво нас лето чека открио је тада Иван Ристић, електротехничар који се већ три деценије професионално бави метеорологијом.

- Тло се не смирује. Улазимо у период године када су земљотреси чешћи у Србији. У пролеће су се десили сви најјачи земљотреси на нашем подручју. Најкритичније је, као и увек, централна Србија, Копаоник, Ћуприја, Крагујевац, Чачак... Ту где се спајају путеви и ауто-путеви има неких раседа - каже Ристић.Како наводи, код нас би најјачи земљотрес могао да буде до 6 Рихтера, што, уколико будемо водили рачуна о градњи, не би требало да доведе до већих штета, истакао је Ристић.

Земљотрес магнитуде 5 степени по Рихтеру

Још је раније сеизмолошкиња Ана Младеновић навела да стручњаци и даље очекују земљотрес магнитуде око 5 степени у Србији.

- А оно што смо много пута говорили, очекује нас неки земљотрес који би имао магнитуду око 5, то и даље очекујемо, само не знамо када и где тачно. Негде у шумадијском делу највероватније - каже Младеновић.Истиче да постоје и разне методе како се долази до тога које јачине земљотрес може погодити одређени простор.

- Ми истражујемо раседе који су директно одговорни за дешавање земљотреса и онда на основу њихове геометрије, кинематике, односно брзине кретања по њима и начина кретања ми можемо да претпоставимо који би расед могао да буде одговоран за дешавање и земљотресе у будућности - рекла је сеизмолошкиња Ана Младеновић за медије.

Дневник, Ало

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести