Српској научници награда Европске организације за патенте

МИНХЕН: Додела Европске награде за проналазаче у пет категорија одржана је вечерас на онлајн церемонији на којој је додељена и награда публике, коју је добила српска научница Гордана Вуњак Новаковић.
vunjak novakovic1
Фото: Youtube Printscreen
Она се две деценије бави истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији, а са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља револуцију у медицини какву познајемо.
Тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да помогне и опоравку плућа оштећених услед Ковида 19.
Вуњак Новаковић је на онлајн церемонији доделе награда, у организацији Европске организације за патенте, рекла да није очекивала награду, али да је од срца захвална свима.
Навела је да је увек била проналазач, и док је била у Београду где је учила од својих ментора.
То је, каже, настављено и у Бостону, а кулминирало њеним доласком у Колумбију која је, како каже, невероватно пријатељска средина у којој су људи дивни и воле да сарађују.
"А то је главни састојак за било какво истраживање", рекла је Вуњак Новаковић.
Навела је да је најбољи део њеног посла рад са, како истиче, изнванредним, младим љдима.
"Моја захвалност иде мојим студентима, колегама и сарадницима јер је ово заједнички подухват", рекла је Вуњак Новаковић.
Она је номинована и у категорији "Животно дело", у којој је победио немачки научник Карл Лео.
Вуњак Новаковић је професорка Универзитета Колумбија у Њујорку, чланица САНУ и прва српкиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства САД. Угледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић.
Председник Србије Александар Вучић је 2020. године одликовао Вуњак Новаковић Орденом Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге у представљању Србије и њених грађана и постигнуте изузетне резултате у области медицинских наука и биомедицинског инжењерства као једног од најперспективнијих начина за продужење људског века и побољшање квалитета живота.
Европска награда за проналазаче додељује се у пет категорија - Индустрија, Истраживање, Земље које нису чланице ЕПО, Мала и средња предузећа и Животно дело.
Европска награда за проналазаче једна је од најпрестижнијих европских награда за иновације којом се одаје признање појединцима и тимовима чији пионирски изуми пружају одговоре на неке од највећих изазова нашег доба.
Финалисте и победнике бирао је независни жири састављен од међународних ауторитета из области бизниса, политике, науке, академске заједнице и истраживања, а предлоге је оцењивао на основу доприноса техничком напретку, друштвеном развоју, економском просперитету и отварању нових радних места у Европи.
EUR/RSD 117.5865
Најновије вести