(ФОТО) ТЕМА ДНЕВНИКА: РАДОВИ У КРУГУ ПОКРАЈИНСКЕ БОЛНИЦЕ Постављају се прозори, граде се пасареле које ће спајати нове блокове

На ламелама Б и Ц у кругу Покрајинске болнице постављају се прозори, а прави се и пасарела која ће у три крака спајати нове блокове са Клиником за интерне болести и Поликлиником.
1
Фото: Дневник

Председник Покрајинске владе Игор Мировић најавио је јесенас како се нада да ће ламеле бити готове до краја ове године

- Треба још да се ураде клинике за инфективне болести, неурологију и психијатрију, као и Клиника за рехабилитацију, а у току је изградња
блокова Б и Ц у УКЦВ – напоменуо је једном приликом Мировић.

Истакао је како би требало заједнички да се ради и на томе да се убрзају радови на изградњи блокова Б и Ц Универзитетског клиничког центра Војводине.

- Уверен сам да смо учинили одлучне и важне кораке како бисмо побољшали систем здравствене заштите у АП Војводини. Наставићемо знатнa улагања све док не реконструишемо све болнице, клинике, већину домова здравља и не обезбедимо најсавременију медицинску опрему - рекао је тада Мировић.

Наставићемо знатнa улагања у здравство  све док не реконструишемо све болнице, клинике, већину домова здравља и не обезбедимо најсавременију медицинску опрему (Игор Мировић)
Фото: Покрајинска влада

Према плану, ваздушна веза са Поликлиником и Клиником за интерне болести испројектовна је на нивоу првог спрата ламела, другог спрата Поликлинике и првог спрата Интерне. Састоји се из три крака везана централним објектом на два нивоа, са степеништем у случају опасности, холом, оставом на нивоу приземља и холом за доставу на нивоу првог спрата, као и рампом која досеже до другог спрата Поликлинике. Укупна површина овог коридора је 340 квадратних метара.

33.275  квадратних метара нови болнички простор
Фото: Ф. Бакић

Изградњом ламела Б и Ц УКЦВ ће добити нови болнички простор на 33.275 квадратних метара. У новим блоковима биће укупно 16 операционих сала, у приземљу ће се налазити комплетна дијагностика, одељење за стерилизацију, лабораторија и нуклеарна медицина, а укупан капацитет биће 348 болесничких кревета. Објекат ће имати директну везу са Поликлиником и Клиником за интерне болести, као и са ламелом А, у којој је Ургентни центар. Вредност грађевинских радова је 28, 5 милиона евра, а финансира их Европска инвестициона банка.

Укупан број кревета је 348, од чега 288 обичних кревета, 22 кревета хируршке интензивне неге, 24 кревета хируршке полуинтензивне неге и 14 кревета за јединицу за трансплантациону хирургију у оквиру потпуно нове јединице УКЦВ – казали су раније у УКЦВ
Фото: Ф. Бакић

- Спратност објекта је П+3+Пк и делом П+4, укључујући и директну топлу везу ламеле “Б“ са Поликлиником и Клиником за интерне болести, као и са ламелом “А“ у којој је Ургентни центар. Укупан број кревета је 348, од чега 288 обичних кревета, 22 кревета хируршке интензивне неге, 24 кревета хируршке полуинтензивне неге и 14 кревета за јединицу за трансплантациону хирургију у оквиру потпуно нове јединице УКЦВ – казали су раније у УКЦВ.

Како је „Дневник“ већ писао, раније је планирано да се за нови простор искористи и део опреме коју сада има болница, али нова опрема није набављена унапред, јер се савремена медицина базира на технолошким иновацијама, те није сврсисходно куповати опрему раније.

Фото: Ф. Бакић

Одвојени су токови посетилаца и амбулантних пацијената, особља и лежећих пацијената, као и логистике. Мостом се повезују ламеле Б и Ц са зградама Поликлинике и Клинике за интерну медицину, а постоји и веза са Ургентним центром, који је у ламели А. Главни токови за хитне пацијенте иду из Ургентног центра, у ламели А, ка Операционом блоку и то на нивоу приземља, са везом ка главном коридору кроз три лифта.

Мостом се повезују ламеле Б и Ц са зградама Поликлинике и Клинике за интерну медицину, а постоји и веза са Ургентним центром, који је у ламели А

Планирано је да у приземљу ламела Б и Ц буде Одељење централне стерилизације, као и Одељење радиологије са две ангио-сале, магнетном резонанцом, пет рендгена, две мамографије и четири ултразвука. На истој етажи ће бити лабораторије, као и нуклеарна медицина, која ће имати један пет скен и два спект скен апарата.

На првом спрату биће јединица трауме и ортопедије са 84 кревета, од чега су 74 постеље у двокреветним собама, шест постеља у једнокреветним собама, а четири у полуинтензивној нези. Ту ће бити и максилофацијална хирургија са 14 кревета у двокреветним собама, пластична хирургија са 18 постеља у двокреветним собама и васкуларна хирургија која ће имати 32 кревета, од чега 28 у двокреветним собама, а четири постеље су у полуинтензивној нези. 

На другом спрату ће бити општа хирургија са 84 кревета, од чега су 74 постеље у двокреветним, а шест у једнокреветним собама, док су четири постеље у полуинтензивној нези. Ту је и урологија са 46 кревета и то 42 у двокреветним собама и четири постеље у полуинтензивној нези. На истој етажи ће бити и јединица за трансплантацију, са 14 кревета, од чега је 10 у двокреветним собама, а четири постеље су у једнокреветним собама са филтерима.

У новим блоковима биће укупно 16 операционих сала

Трећи спрат заузима неурохирургија са 34 кревета и то 24 постеље у двокреветним, две постеље у једнокрветним собама и осам постеља у полуинтензивној нези. На истом спрату ће бити и 16 операционих сала, које имају и 16 кревета у соби за опоравак, од чега су две постеље у собама за изолацију и још осам постеља у соби за задржавање пацијената. Такође на овој етажи је и интензивна нега са 22 кревета, од чега је 18 постеља у соби за опоравак, а четири кревета у собама за изолацију са филтерима.

Фото: Ф. Бакић

Како би се све ово направило, било је потребно да се централизује дијагностика и нуклеарна медицина, лабораторија, хируршка одељења, јединице интензивне неге, операциони блок, стерилизација и простор за пресвлачење. Такође, морала је да се промени позиција станице медицинских гасова, да се унапреди паркинг, да се одвоје путеви службе хитне помоћи, као и да се изгради веза између ламела Б и Ц и Поликлинике.

 


Десет лифтова

Ламеле имају пет надземних нивоа висине од око 21 метар. У објекту ће бити и четири степенишна језгра, као и десет лифтова, од чега је осам путничких, а два су сервисна.


 

Да би све то било функционално, концепт решења подразумева реконструкцију и адаптацију ламела Б и Ц, завршетак недовршених делова конструкције у западном делу ламеле Ц и језгру, доградњу новог дела објекта са источне стране, изградњу једног нивоа у атријуму између ламела Б и Ц, као и изградњу техничког блока.

Љубица Петровић
Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести