Стижу паре за ламеле Б и Ц у Покрајинској болници у Новом Саду

Европска инвестициона банка одобрила је новац за изградњу и реконструкцију Клиничког центра Војводине, односно ламела Б и Ц, најавио је председник Србије Александар Вучић. Према његовим речима, следи потписивање уговора и почетак градње.
lamele1
Фото: Dnevnik.rs

Да је одобравање новца за ламеле Б и Ц извесно, најавили су крајем маја и председник Владе Војводине Игор Мировић, као и председница Владе Србије Ана Брнабић, када су дошли да виде како напредује реконструкција Клинике за интерне болести КЦВ. Тада је премијерка Брнабић рекла да је са њима у посети и представник Европске инвестиционе банке, те да „очекујемо у најскоријем року потписивање уговора и да кренемо у реконструкцију КЦВ“.

Ламеле Б и Ц део су објекта чија изградња је започела још 80-их година прошлог века и требало да је у њима буде савремени дијагностичко-терапијски центар. Први део тих објеката, ламела А, претворен је у Ургентни центар, а све три ламеле су повезане и чиниће јединствен блок. Нови Ургентни центар спојен је такозваном топлом везом и с Клиником за интерне болести. Као што је „Дневник“ и раније писао, када се изграде и блокови Б и Ц, Клинички центар имаће нових око 30.000 квадратних метара, комплетно нови операциони и дијагностички блок и нлизу 400 постеља у јединицама интензивне неге. Неке клинике ће прећи да раде у нове ламеле, а неке ће радити у старом простору.

Осим 30.689,59 квадратних метара за медицинске намене и 348 болесничких постеља, у ламелама ће бити и 16 нових операционих сала. Ламеле имају пет надземних нивоа, висине од око 21 метар. У објекту ће бити и четири степенишна језгра, као и десет лифтова, од чега је осам путничких, а два су сервисна.

Одвојени су токови посетилаца и амбулантних пацијената, особља и лежећих пацијената, као и логистике. Мостом су повезане ламеле Б и Ц за зградама Поликлинике и Клинике за интерну медицину и то тако што се прави веза између првог спрата ламеле и другог спрата Поликлинике и Интерне, а постоји и веза с Ургентним центром, који је у Ламели А. Главни токови за хитне пацијенте иду из Ургентног центра, у Ламели А, ка Операционом блоку и то на нивоу приземља, с везом ка главном коридору кроз три лифта.

Фото: Dnevnik.rs

Планирано је да у приземљу ламела Б и Ц буде Одељење централне стерилизације, као и Одељење радиологије са две ангио-сале, магнетном резонанцом, пет рендгена, две мамографије и четири ултразвука. На истој етажи биће лабораторије, као и нуклеарна медицина, која ће имати један ПЕТ-скен и два СПЕКТ-скена.

На првом спрату биће јединица трауме и ортопедије са 84 кревета, од чега су 74 постеље у двокреветним собама, шест постеља у једнокреветним собама, а четири у полуинтензивној нези. Ту ће бити и максилофацијална хирургија са 14 кревета у двокреветним собама, пластична хирургија са 18 постеља у двокреветним собама и васкуларна хирургија која ће имати 32 кревета, од чега 28 у двокреветним собама, а четири постеље су у полуинтензивној нези.

На другом спрату ће бити општа хирургија са 84 кревета, од чега су 74 постеље у двокреветним, а шест у једнокреветним собама, док су четири постеље у полуинтензивној нези. Ту је и урологија са 46 кревета и то 42 у двокреветним собама и четири постеље у полуинтензивној нези. На истој етажи ће бити и јединица за трансплантацију, са 14 кревета, од чега је 10 у двокреветним собама, а четири постеље су у једнокреветним собама са филтерима.

Трећи спрат заузима неурохирургија са 34 кревета и то 24 постеље у двокреветним, две постеље у једнокрветним собама и осам постеља у полуинтензивној нези. На истом спрату ће бити и 16 операционих сала, које имају и 16 кревета у соби за опоравак, од чега су две постеље у собама за изолацију и још осам постеља у соби за задржавање пацијената. Такође на овој етажи је и интензивна нега са 22 кревета, од чега је 18 постеља у соби за опоравак, а четири кревета у собама за изолацију са филтерима.


Могућност прављења градске болнице

- Добро је познато да Нови Сад нема градску болницу, односно установу секундарног нивоа. Капацитети Покрајинске болнице били су предвиђени за много мањи број становника, а дошло је до рапидног повећања броја житеља Новог Сада. Зато већ сада плански уређујемо, реконструишемо и адаптирамо ове објекте, са жељом да након изградње Б и Ц блокова ове објекте искористимо за формирање преко потребне градске болнице. Тиме ћемо на једном месту имати обједињене све здравствене капацитете и потенцијале здравственог система Новог Сада – рекао је раније за “Дневник” покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић и додао како би градска болница могла да буде у објектима где су сада хируршке клинике, лабораторија, радиологија, нуклеарна медицина, интензивна нега. Према тадашњим плановима, ван ламела остале би клинике за интерне болести, Инфективна, Дерматологија, Психијатрија, Неурологија и Рехабилитација, које би и даље биле у саставу Клиничког центра, односно део терцијарног нивоа здравствне заштите.


Како би се све ово направило, било је потребно да се централизује дијагностика и нуклеарна медицина, лабораторија, хируршка одељења, јединице интензивне неге, операциони блок, стерилизација и простор за пресвлачење. Такође, морала је да се промени позиција станице медицинских гасова, да се унапреди паркинг, да се одвоје путеви службе хитне помоћи, као и да се изгради веза између ламела Б и Ц и Поликлинике.

Да би све то било функционално, концепт решења подразумева реконструкцију и адаптацију ламела Б и Ц, завршетак недовршених делова конструкције у западном делу Ламеле Ц и језгру, доградњу новог дела објекта са источне стране, изградњу једног нивоа у атријуму између ламела Б и Ц, као и изградњу техничког блока.

Ваздушна веза с Поликлиником и Клиником за интерне болести биће на нивоу првог спрата ламела, другог спрата Поликлинике и првог спрата Интерне. Састоји се из три крака, везана централним објектом на два нивоа, са степеништем у случају опасности, холом, оставом на нивоу приземља и холом за доставу на нивоу првог спрата, са рампом која досеже до другог спрата Поликлинике. Укупна површина овог коридора је 340 квадратних метара.

Зона паркинга за ламеле Б и Ц је између Ламеле Ц и засебног објекта у којем ће бити смештен технички блок са Станицом за медицинске гасове. Имаће укупно 194 паркинг места, и то 60 за запослене, 113 за пацијенте и посетиоце и 21 место за особе с посебним потребама. Имаће и 48 паркинг места за бицикле.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести