Србија постаје део Clearstream мреже

БЕОГРАД: Clearstream, међународни централни регистар хартија од вредности, који обавља послове клиринга и салдирања (ICSD) укључио је данас српско тржиште капитала у своју глобалну мрежу, што ће значајно олакшати приступ страних инвеститора домаћем тржишту хартија од вредности.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Clearstream је први међународни централни регистар хартија од вредности, који ће омогућити страним инвеститорима директно салдирање државних обвезница деноминованих у динарима. Raiffeisen Bank International AG ће имати улогу ексклузивног локалног агента за послове Clearstream-а на домаћем тржишту.

Обвезнице Републике Србије су претходно укључене у J.P. Morgan Emerging Markets Bond Index, чиме је постигнут значајан напредак у јачању ликвидности секундарног тржишта државних обвезница, као и долазак нових међународних страних инвестиционих фондова.

Укључивање српских обвезница у индекс последица је јаког и стабилног домаћег макроекономског окружења, као и дугогодишњи напори за развој домаћег финансијског тржишта.

Присуство Clearstreama допринеће додатном повећању учешћа страних инвеститора и повећању ликвидност на домаћем тржишту капитала.

Министарство финансија очекује да ће овај корак створити чврсте везе са глобалним системима који обављају послове клиринга и салдирања, као и да ће значајно олакшати приступ страних инвеститора српском тржишту капитала.

Clearstream је једна од водећих светских финансијских институција за послове клиринга и салдирања домаћих и међународних хартија од вредности. Део је групације Немачке берзе (Deutsche Börse Group) и пружа пост-трговинску инфраструктуру за тржиште еврообвезница и 59 домаћих тржишта државних хартија од вредности широм света.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести