Ђорђевић: Пошта Србије ће задржати лидерски позицију

Дан Поште Србије, 7. јун, обележен је у Главној пошти у самом центру Новог Сада, а директор тог јавног предузећа Зоран Ђорђевић, на прослави 183 године постојања, рекао је да ће Пошта задржати лидерску позицију и проширити је на овај део југоисточне Европе.
2
Фото: Дневник/ В. Фифа

Он је том приликом најавио и проширивање асортимана, услуга и призвода, што између осталог подразмева дигитализацију, обнову возног парка, и проширење мреже пакетомата.

- Обавеза свих нас је да у наредном периоду, кроз све оно што радимо, дигитализацију, обнављање возног парка, нове услуге, које ће бити представљене и почети са радом, олакшамо грађанима, те да све оно што очекују од Поште Србије и добију - објаснио је Ђорђевић. -  У наредном периоду биће настављено увођење пакетомата на територији целе земље, којих тренутно има 420, а по неким прорачунима у овом тренутку потребно их је негде око хиљаду.

Директор Поште Србије најавио је да ће наставити с опремањем поштара и достављача, али и реновирањем објеката, дигитализацијом и увођењем „е-новчаника“, „е-нотара“ и „е-архива“.

- Оно што је важно је да паралелно са тим бринемо и о заштити животне средине - рекао је Ђорђевић. - Предузеће “Пошта Србије“ започеће и увођење соларних панела, а логистички центри у Новом Саду, Београду и Нишу ће први добити тај систем. Паралелно са тим, набавком електричних возила желимо да наша будућа флота буде опремљена тим возилима и да на тај начин покажемо друштвену одговорност. Први град који ће бити у потпуности покривен и „зелен“ је Нови Сад, у ком ће комплетан возни парк бити замењен електричним возилима. Жеља нам је да будемо што ефикаснији и конкуретнији на тржишту и реорганизација, у коју смо укључили и синдикате, иде управо у том правцу. Крајњи резултат требало би да буде модерна Пошта Србије, која је лидер у региону. Отворени Балкан је нешто што ће се врло брзо десити и Пошта мора бити спремна да у датом тренутку реагује и прошири се на све земље које ће приступити и већ јесу у  том систему, те да и на тај начин прошири делатности и наравно, најбитније, повећа профит.

Отварањем прве поште у Београду 7. јуна 1840. године, отпочео је јавни поштански саобраћај у Србији. Према доступним историјским подацима, међутим, прва поштанска служба на територији данашње Србије, установљена је још током Првог српског устанка. Скупштина устаника је у Великом Борку, 1805. године, поставила темеље организоване поштанске службе, док је прва пошта, у здању које је служило организованом преносу пошиљака, успостављена у кући Миловановића у Великом Борку.

Ј. Вукашиновић

фото: В. Фифа

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести