ФИЦ: Грађевинском сектору похвале, али реституција, порези..

БЕОГРАД: Србија је за 12 месеци, од октобра прошле године, остварила највећи напредак у грађевинарству, заштити корисника финансијских услуга, транспорту и дуванској индустрији, а најмањи у погледу Закона о привредним друштвима, опорезивању добити правних лица, реституцији и стандардима квалитета у производњи млека.
Ilustracija infrastruktura dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

То су закључци из "Беле књиге" Савета страних инвеститора (ФИЦ) за 2017. годину, у коју је Тањуг имао увид.

Као кључна побољшања у области градевинског земљишта и изградње, ФИЦ истиче ефикасност у спровођењу поступка конверзије, рекордан број издатих грађевинских дозвола, захваљујући увођењу обједињене процедуре и е-платформе, као и сталну спремност за дијалог са приватним сектором.

Властима се препоручује да убудуће посвете посебну пажњу томе да реституција аутоматски не прекида конверзију, осим када је реч о јавним или државним предузећима, да се укину недоследности у обрачуну накнаде за конверзију које спречавају будуће инвестиције и да се усвоје неопходна подзаконска акта.

Што се тиче заштите корисника финансијских услуга, страни инвеститори сматрају да су раније усвојене измене закона довеле до веће транспарентности у односу између банака и корисника.

Највећи помак постигнут је у погледу усвајања недостајућих подзаконских аката и појачаном ангажовању надлежних актера у циљу јачања свести потрошача и даљег спровођења едукативних програма.

У наредном периоду акценат треба да буде на даљој едукацији корисника о остваривању њихових права, на дефинисању поступка преношења потраживања од физичких лица код решавања проблематичних кредита, као и на припреми нових прописа.

Напредак у области транспорта, по оцени ФИЦ-а, дугује се у великој мери побољшању саобраћајне инфраструктуре, како у смислу улагања у нову инфраструктуру или њену модернизацију, тако и у погледу текућег одржавања постојеће, док је мањи напредак остварен код усклађивања са европским стандардима. 

Анализирајући остварена побољшања по врстама саобраћаја, ФИЦ подсећа да је за железницу обезбеђен споразум о финансирању пруге Београд-Будимпешта, којом ће возови моћи да се крећу брзином од 200 км/х, да је у плану реконструкција 223 км пруге и да је почела припрема новог закона о железници.

У друмском транспорту, напредак је остварен у радовима на коридорима 10 и 11, при чему до краја године треба да буду завршени Коридор 10 и аутопут Обреновац-Прељина, а у току су и радови на деоници Обреновац-Сурчин који треба да буду завршени до краја 2019. Поред тога, завршен је и отворен за саобраћај аутопут Пирот-Димитровград. 

На Коридору 10 постављене су две станице за пуњење возила на електрични погон, а очекује се да ће ускоро бити постављене још три такве станице, наводи се у "Белој књизи".

Када је реч о ваздушном саобраћају, ФИЦ констатује да је уместо продаје аеродрома одлучено да се изда концесија на период од 25 година, да Аеродром "Никола Тесла" бележи стални раст броја путника и да је по рејтинг агенцији "Скyтраџ" он пети на листи најбољих аеродрома у Источној Европи. 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести