Брнабић: Почиње трећа фаза трансформације Србије

КОПАОНИК: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија од 2014. године прошла кроз две фазе трансформације земље, те да ће 2020. бити прекретница због почетка треће фазе и нагласила да ће фокус бити на дигитализацији, која је логична шанса за раст и развој привреде.
Ana Brnabić/Fonet/Slobodan Miljević
Фото: Ana Brnabić/Fonet/Slobodan Miljević

Говорећи на затварању Копаоник бизнис форума, Брнабић је казала да је прва фаза трансформације Србије почела 2014. године, додајући да је фокус од почетка ове владе био на дигитализацији.

"Ми нисмо случајно набасали на дигитализацију, ми нисмо ушли у дигитализацију зато што је модерна или зато што је то светски тренд или је сама по себи циљ, већ зато што је била најлогичнији следећи корак. Из мог угла, као председнице владе која је тада преузела владу, била дигитализација као једина логична шанса за даљи и бржи развој", рекла је Брнабић.

Каже да пре 2014. није било могуће улагати у дигитализацију због лоше економске ситуације у земљи - растућег јавног дуга, дефицита у буџету који је 2012. износио 6,4 одсто БДП-а.

Додаје да је тада земља била слабо привлачна страним директним инвестицијама, слаба јавна улагања су износила само 2,2 одсто БДП-а, инфлација је била 11,5 одсто, валута нестабилна, незапосленост виша од 25 одсто, нарочито код младих више од 50 одсто…

"Због такве ситуације у земљи, било је крајње време за прву фазу трансфомрације са циљем да доведемо јавне финансије у ред, да успоставимо макроекономску стабилност, побољшамо услове за стране директне инвестиције, смањимо незапосленост, покренемо привреду и градимо кредибилитет Србије политички и економски", рекла је Брнабић.

Један од главних разлога за успех завршетка прве фазе Брнабић каже да је био заслужан аранжман са ММФ-ом, чији су експерти, истиче, помогли Србији да се изгради као кредибилна земља.

Друга фаза трансформације Србије, додаје Брнабић, почела је 2017. године и њен главни фокус је на дигитализацији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести