Брзи возови на нашим пругама до краја следеће године

Министар Томислав Момировић је разговарао са амбасадорком Кине Чен Бо о свим актуелним пројектима у области инфраструктуре који се реализују у сарадњи са Кином.
 Tomislav Momirović i Čen Bo  Foto: Tanjug/video
Фото: Томислав Момировић и Чен Бо Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић разговарао је данас са амбасадорком Кине Чен Бо о реализацији пројекта брзе пруге у Србији, као и набавци возова који ће моћи да иду 200 км на сат и најавио да би те возове требало да имамо већ до краја следеће године.

"Причали смо о набавци возова који ће ићи 200 км на сат на нашим пругама, првој фази изградње брзе пруге од Београда до Будимпеште, а онда и даље од Београда до Ниша на железничком Коридору 10", рекао је Моморовић након састанка у Влади Србије.

"Уверен сам да ћемо у наредном периоду, колико до краја следеће године имати возове који иду 200 км на сат и да ће наши грађани осетити бенефите железничког транспорта", казао је Момировић Танјугу.

Министар је разговарао са амбасадорком Кине о свим актуелним пројектима у области инфраструктуре који се реализују у сарадњи са Кином.

Повод састанка је био и то што је јутрос нешто пре 10 сати завршена реконструкција левог колосека пруге Земун - Батајница, у оквиру пројекта изградње пруге за велике брзине, на деоници Београд Центар - Стара Пазова.

Реконструисани леви колосек пруге Земун – Батајница дуг је 10,6 километара.

Завршена реконструкција левог колосека пруге Земун-Батајница

Реконструкција левог колосека пруге Земун - Батајница, у оквиру пројекта изградње пруге за велике брзине на деоници Београд Центар - Стара Пазова, завршена је јутрос и успостављен је редован железнички саобраћај.

Реконструисани леви колосек пруге Земун - Батајница дуг је 10,6 километара.

То су саопштили министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и амбасадорка Кине Чен Бо након састанка у Влади Србији.

"Данас је леви пружни колосек у оквиру брзе пруге Земун - Батајница пуштен у саобраћај, што представља један веома важан корак напред. Сигурна сам да ће обе стране уложити максималне напоре како би се пројекат што пре завршио", рекла је Бо.

Реконструисним левим колосеком на деоници Земун - Батајница после 10.00 сати успостављен је редован железнички саобраћај, а возови ће због радова на десном колосеку ове пруге саобраћати брзином до 50 км на сат.

Радове на тој деоници брзе пруге изводе кинеске компаније „China Railway International" и „China Communicationsi Construction Company".

У оквиру радова на реконструкцији деонице пруге Земун - Батајница, у железничкој станици Земун реконструисана су и три станицна колосека и изграђена два перона у дужини од по 400 метара.

У станици Земунско Поље реконструисана су и прва два станична колосека изграђена су и два перона од по 110 метара, а дуж читаве трасе уграђен је и већи број скретница на бетонским праговима са еластичним колосечним прибором.

Истовремено са пуштањем у саобраћај реконструисаног левог колосека на деоници Земун - Батајница биће обустављен железнички саобраћај на десном колосеку ове пруге, ради извођења даљих радова на његовој реконструкцији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести