Бугарској 20 одсто капитала у гасном терминалу у Александрополису

СОФИЈА/АТИНА: Бугарска компанија "Булгартрансгас" имаће 20 одсто капитала у грчкој компанији "Гастрејд", која гради терминал течног гаса код Александрополиса у Грчкој а који би са радом требало да почне 2022. године.
g
Фото: Youtube Printscreen

Споразум о томе потписали су председник Управног одбора "Гастрејда" и извршни директор "Булгартрансгас", у присуству министра за енергетику Бугарске.

"Гастрејд" гради плутајући терминал за складиштење и регасификацију у северној Грчкој крај обале Александрополиса и цевовод од 28 километара.

Бугарско учешће у потпуности је у складу са актуелизованом енергетском стратегијом и значајан је корак ка остварењу идеје о гасном чвору "Балкан", чији је циљ створити транспарентно и поуздано тржиште природног гаса, истиче се у образложењу Одлуке, преносе бугарски медији.

Бугарска је на период од 3 до 5 година резервисала куповину до 500 милиона кубних метара течног гаса из овог терминала, али не мање од 300 милиона кубних метара годишње.

Основни добављачи сировине ће бити америчке и катарске компаније, капацитет складишта је 170. 000 кубних метара, а максимални дневни капацитет регасификације је 22,7 милиона кубних метара гаса.

Терминал се налази 10 километара од обале у мору, а град Алекандрополис биће повезан с националним системом за пренос природног плина цевима дужине 28 километара, од чега је 24 километра под водом а четири километара је дужина цеви на копну.

"Овај пројекат ће побољшати безбедност снабдевања, диверзификовати енергетске изворе и подржати развој конкуренције у Грчкој и ширем југоистоку Европе али и бити чвориште за природни гас у региону", наведено је у саопштењу компаније "Гастрејд".

На тај начин омогућава се веза са Интерконектором Грчка - Бугарска (ИГБ), пројектом у којем учествују бугарски енергетски холдинг и државна гасна компанија ДЕПА, која је раније стекла 20 одсто капитала у "Гастрејду".

У питању је гасовод који ће преносити природни гас из Грчке у Бугарску, даље у Србију, Северну Македонију, Румунију, Мађарску као и Украјину.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести