Форбс: Педесет лекара и научника постали милијардери у години короне

ЊУ ЏЕРСИ: Светски здравствени сектор добио је у текућој години пандемије коронавируса 50 нових милијардера, углавном из редова лекара и научника, према управо објављеном истраживању америчког магазина Форбс.
dolari
Фото: pixabay.com

Новопечени милијардери обогатили су се захвајујући инвеститорима који су нагрнули да улажу у њихов рад на развоју вакцина против ковида 19, метода лечења и развоју медицинских апарата.

Најзначајније придошлице су научници који стоје иза две најуспешније вакцине против коронавируса – оне коју су развиле компаније Фајзер и БиоНТек, и друге коју је произвела америчка фирма Модерна са седиштем у Масачусетсу.

Према Форбсу, на челу листе нових богаташа у сфери здравства је Угур Шахин, извршни директор БиоНТека, који је компанију основао са супругом Озлем Туреџи, и који сада вреди 4,2 милијарде долара, а прати га Стефан Банцел, директор Модерне, који располаже богатством од 4,1 милијарде долара.

Вртоглави успон Модерне створио је, напомиње лист, од њених првих инвеститора, имунолога Тимотија Спрингера с Харварда и научника са МИТ-ја Роберта Лангера, још два милијардера.

Нови милијардери потичу из 11 земаља света, а већина живи у Кини, првом епицентру ковида-19.

На трећем месту по новостеченом богатству налази се Кинескиња Јуан Липинг, иначе канадска држављанка, са износом од 4,1 милијарде долара, која поседује 24 одсто акција компаније Шенжен Кантгаи, једног од водећих кинеских произвођача вакцина.

На листи првих 10 нових милијардера следе: Ху Кун, председник кинеске фирме Контек Медикал Системс са нето вредношћу богатства од 3,9 милијарди долара, Канађанин Карл Хансен, суоснивач фирме АбЦелера (2,9 млрд ), Американац Тимоти Спрингер, имунолог и молекуларни фармаколог са Универзитета Харвард и акционар Модерне (2,0 млрд ), те Италијан Серђо Стеванато (1,8 млрд ), председник Стеванато групе која се бави медицинском опремом.

На осмој позицији је Роберт Лангер, са Технолошког института Масачусетс (МИТ) и такође акционар Модерне, са нето богатством од 1,5 милијарди долара, а Форбосову десеточлану елиту најбогатијих лекара и научника закључују Индијац Премћанд Года, челник компаније Ипка Лабс (1,4 млрд ) и Американац Аугуст Трендл (1,3 млрд ), извршни директор фирме Медпејс која пружа услуге истраживања и клиничких испитивања фармацеутским кућама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести