Индустријска производња у новембру већа 1,1% међугодишње

БЕОГРАД: Индустријска производња у Србији порасла је у новембру 1,1 одсто у односу на исти месец 2018., а у односу на прошлогодишњи просек већа је за 7,6 процената, објавио је Републички завод за статистику.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

У новембру су, на годишњем нивоу, раст забележили прерађивачка индустрија за 1,5 одсто, и у снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација за 1,3 процента, док је рударство регоистровало пад од 2,9 посто.

Производња капиталних добара је повећана за 12,3 одсто у односу на исти месец прошле године, а производња интермедијарних производа, осим енергије, за 2,7 одсто.

Пад је забележен у производњи енергије (0,6%), нетрајних производа за широку потрошњу (2,0%), и трајних производа за широку потрошњу (6,5%).

Највећи утицај на раст индустријске производње у новембру у односу на исти месец 2018. године, имале су: производња металних производа, осим машина, производња хемикалија и хемијских производа, производња основних фармацеутских производа и препарата, производња одевних предмета, и производња електричне енергије.

Индустријска производња у периоду јануар-новембар 2019. године, у поређењу са истим лањским периодом опала је за 0,4 процента.

Десезонирани индекс индустријске производње за новембар у односу на просек 2018. укупно показује да је остварен раст од 2,2 посот, а за прерађивачку индустрију раст од 3,1 одсто.

Према десезонираним подацима, индустријска производња у новембру је била већа него у октобру за 1,1 проценат, док је прерађивачка остварила раст од 0,6 на месечном нивоу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести