Камиони и аутобуси возе на лизинг; обавезе се све уредније отплаћују

Брзи и повољни начини набавке нове опреме увек су за привреднике били занимљиви. Један од начина да се то оствари је путем финансијског лизинга.
Kamioni
Фото: Dnevnik.rs

У претходне четири године та грана финансијске индустрије расте. У том периоду је вредност уговора порасла 66 милиона евра. Ненаплатива потраживања преполовљена су на 7,2 одсто, чуло се јуче на годишњој конференцији Асоцијације лизинг-компанија Србије – АЛЦС. На резултате у тој грани утицао је привредни раст. Нови прописи могли би додатно утицати на то да та грана настави истим путем.

О томе шта се у тој области може очекивати у наредном периоду председник АЛЦС-а Бора Стевић каже:

Власници предузећа имају потребу да стално улажу у набавку и осавремењавање средстава за рад јер је то пут за повећање конкурентности, објашњава он.

Како је додао, домаћи транспортери желе да буду конкурентни на иностраном тржишту као и дрвна индустрија, металургија, штампарска делатност и ИТ сектор.

Јачање привреде осетили смо и кроз смањење ненаплативих потраживања. Обавезе из лизинг-уговора се све редовније отплаћују.

Ове године лизинг-индустрија такође бележи добре резултате. Укупна вредност уговора износила је на крају трећег квартала 272,4 милиона евра. То је 55,4 милиона више него у истом периоду прошле године.

У сектору лизинга за првих девет месеци ове године по вредности закључених уговора на првом месту су комерцијална возила – ту су закључени уговори тешко 126 милиона евра. Следе их путничка возила с 97 милиона евра.

На лизинг се све више набавља и друга опрема.

Д. В.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести