КАТАСТАР Синдикат: Само примамо захтеве и чекамо Уставни суд

На шалтерима и у другим службама Републичког геодетског завода од 15. априла странке ће поново моћи да остваре права и добију услуге у службама за катастар непокретности, пошто је уредбом Владе деблокиран рад те институције након готово три месеца штрајка.
katastar
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

У суботу, 13. априла, на снагу ступа Уредба Владе о минимуму процеса рада у РГЗ-у којом се стаје на крај блокади Катастра, наводи се у саопштењу РГЗ-а. Држава је, како се додаје у саопштењу, покренула механизме да би заштитила грађане да не постану колатерална штета покушаја реализације пројекта блокаде државних и јавних институција”.

Међутим, мукама компанија, грађана и друигх којима су услуге РГЗ-а неопходне још није крај. Како каже председник ЈОЗ ССС РГЗ-а за Бачку и Срем Марко Шоћ из Савеза самосталних синдиката Србије, странке ће моћи само да предају захтеве на шалтерима, али не и да добију изводе и другу документацију. Одлука о минимуму процеса рада ће се поштовати, али...

3 месеца већ траје штрајк у катастру

– Сви репрезентативни синдикати за ову делатност, а то су, сем нас, и „Независност” и АСНС, обратили су се Уставном суду и тражимо да се то тело изјасни о томе да ли је Уредба о минимуму процеса рада законита – каже Шоћ. – Наше мишљење је да је она могла бити донета пре него што је штрајк почео, али не и током њега.


Драшковић: Отпор дигитализацији

Штрајк је, оцењује се у саопштењу РГЗ-а које је потписао директор Драшковић, представљао најизразитији облик отпора дигитализацији у Катастру и био је праћен с много медијских неистина.

„Интерес појединих политичара и бизнисмена је да своје послове обављају мимо институција, а таквим плановима Републички геодетски завод је стао на пут дигитализацијом и транспарентношћу, кадровским и технолошким ојачавањем”, наводи се у саопштењу.


Странке ће тако, по свој прилици, добити половичну услугу. Као што је познато, узрок штрајка у РГЗ-у су плате. Али и још понешто.

У саопштењу се наводи да су дигитализација радних процеса у Катастру и увођење бројних антикоруптивних мера изазвали очекивани отпор код државних службеника у катастрима, али је због незадовољства у неформалним политичким и финансијским центрима моћи дошло до ескалације проблема и блокаде Катастра.

„Увођење транспарентности и ефикасности радних процеса представља сметњу онима који су годинама ловили у мутном, а лако доступни подаци Катастра у дигиталном облику и на мобилном телефону ускратили су извор прихода онима који су се бавили пословима у сивој зони и замајавали грађане да је лош Катастар узрок њихових проблема”, наводи се у саопштењу РГЗ-а које је потписао директор Завода Борко Драшковић.

2,8 милијарди евра била вредност грађевинских радова

Одлука о минимуму процеса рада у РГЗ-у, коју је донео директор завода Борко Драшковић, биће спроведена од 13. априла, односно од првог радног дана, 15. априла.

На проблеме због штрајка РГЗ-а жалили су се највише у грађевинској индустрији. У Грађевинској комори Србије кажу да је вредност грађевинских радова код нас лане била 2,8 милијарде евра. Ове године је много проблема с папирима из РГЗ-а па ће се тек видети хоће ли се поновити 2018. Лане је вредност грађевинских радова повећана 13,9 одсто, а та бранша у БДП-у учествује са 4,7 одсто.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести