Упис у Катастар уз нотаре иде дупло брже

Општи је утисак да од 1. јула ове године, од када се примењује нови Закон о поступку уписа у Катастар непокретости и водова, житељи Србије брже завршавају упис имовине у Катастар јер је решено чак 30.000 предмета, што је два пута више него у истом периоду лане.
zgrada stanovi
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

Целокупан посао око промета некретнина новом регулатвом се  одвија на једном месту, и то одласком код јавног бележника, нотара, који сачињава купопродајне уговоре о непокретности и шаље Републичком геодетског заводу. На тај начин јавни бележници по службеној дужности учествују у поступку уписа имовине у Катастар, док сам упис имовине у Катастар непокретности обавља и даље Републички геодетски завод.

Тако се скратила процедура па грађани приликом склапања купопродајних уговора не морају више да иду на шалтере Пореске управе, локалне администрације и Републичког геодетског завода јер нотари од 1. јула електонском поштом решавају све донедавно обимну администрацију.

Захваљујући томе, наша земља биће боље позиционирана на „Дуинг бизнис” ранг-листи Светске банке о условима пословања.

Нажалост, твом регулативом нису решени стари предмети, а таквих је у Катастру остало 300.000, док многи грађани на укњижбу чекају годинама и неизвесно је колико ће још чекати.


Још брже

Све то ићи ће још брже јер су нављена нова запошљавања. Укњижбу би требало да убрза запошљавање 455 људи у Републичком геодетском заводу. Такође, од септембра почеће да раде још 44 нотара.


Почетком 2016. било је 1,2 милион захтева за укњижбу. За две и по године решено је 900.000. Уз нови закон и повезивање с бележницма, од почетка јула укњижба се завршава у року од пет дана.

Међутим, назире се решење за објекте грађене на парцелама које имају и по неколико стотина хектара.

За такве парцеле потребни су детаљни урбанистички планови и измене Закона о изградњи и планирању, кажу у Републичком геодетском заводу, и додају да, с обзиром на то да постоји јединство једне парцеле с више стотина изграђених објеката, проце-

дуре су такве да се мора поштовати редослед решавања.

Али правници сматрају да се то може превазићи јер нови закон дозвољава спајање поступка па власници због туђих нерешених предмета, и власници непокретности на којима нема ничег спорног, укњижбу не чекају годинама. То значи да, на пример, за више десетина предмета буде само један поступак, и на то једно решење сви власници ће имати право жалбе, али ће рокови за све њих бити јединствени, па се време за коначно решење самог предмета скраћује неколико пута.

С Градом Београдом Министарству грађевине је чак и договорило поступање у одређеним деловима града, пре свега у Сурчину и Земуну, да се то уради о трошку државе, уз помоћ Репбличког геодетског завода, који треба да направи пројекат препарцелације, где ће се практично одредити парцела за сваки објекат који је направљен на тој јединственој парцели.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести