Колики ће дефицит имати европске земље и где је ту Србија?

БЕОГРАД:  Ниједна европска земља, због кризе изазване пандемијом вируса корона, неће ову годину завршити са суфицитом у буџету, а према пројекцијама ММФ, највеће економије имаће и највећи фискални дефицит у буџету.
budžet/pexels.com
Фото: pexels.com/budžet

Према тим пројекцијама, највећи дефицит у Европи ове године имаће Велика Британија (-16,5), затим Шпанија (-14,1), Италија (-13), Белгија (-11,4), Француска (-10,8), док се за нашу земљу прогнозира дефицит испод девет одсто (-8,1).

Једна од најјачих европских економија, Немачка, према пројекцији ММФ, имаће дефицит у буџету од -8,2 одсто.

Једине две земље које ће ове године, упркос корони, имати дефицит испод пет одсто јесу Бугарска (-2 одсто) и Белорусија (-4,7 одсто).

Остале земље које ће остварити нешто нижи дефицит јесу Русија (-5,3 одсто), Летонија (-5,4 одсто), Кипар (-5,6 одсто).
Што се тиче нашег региона, најнижи дефицит у буџету, предвиђа ММФ, имаће БиХ (-5,8), а највиши Црна Гора (-10,4 одсто), док се за Албанију предвиђа дефицит од -8,4 одсто, Хрватску -8,1 одсто и Северну Македонију -7,7 одсто.

Србија ће, предвиђа ММФ, према фискалном резултату, а у односу на остале европске земље, са -8,1 одсто бити "на средини", али та финансијска институција пројектује да ће Србија 2022. завршити без дефицита у буџету и да ће бити "на нули".

Следећу годину очекује се да ће наша земља завршити с дефицитом од - 1,6 одсто, што ће, према предвиђањима ММФ, после Бугарске (-1,1 одсто), бити најнижи дефицит у Европи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести