ЛОВА ДО КРОВА Данци имају  сјајан предлог за покретање УНОСНОГ ПОСЛА Ево шта треба да урадите да бисте за месец дана имали производ који доноси ОГРОМНУ ЗАРАДУ

У последње време се интересантном идејом истакла данска компанија "Beyond Coffee" из Копенхагена, коју спроводе бројна удружења за заштиту животне средине и промоцију еко стила живота.
pecurke
Фото: pixabay.com

Помислите само колико се дневно попије кафе у свету и колико се талога баци сваки дан – било у домаћинствима или у кафићима. Па, добро, шта сад? Тај остатак је бескорисан и ионако није штетан, можда би већина нас помислила.

Али Данци кажу: већина вредних састојака кафе остаје садржана управо у том остатку који се невољно баца. Пошто су Данци једни од водећих светских љубитеља кафе, ова компанија ради следеће: купују талог од кафе из кафића који би иначе био бачен и користе га за – узгајање буковаче.

Охлађени талог кафе мешају са мицелијумом, вегетативним делом печурке који се састоји од разгранатих нити. Све ово се чува у контејнерима, а процес узгоја траје четири недеље.

Прво се држе три недеље на топлом, тамном месту које симулира земљиште у коме би расле у природи. Затим се премештају на недељу дана у хладније просторије са високом влажношћу и више светлости. Тада печурке буковаче почињу да ничу.

Такође примећују како је могуће узгајати печурке у више наврата користећи исти седимент, а када га користе, прослеђују га локалним пољопривредницима, који могу да наставе да га користе.

Буковаче се узгајају на урбаној фарми само километар удаљеној од продавнице у којој се продају. Али такође можете купити мицелијум и почетни комплет од рециклираног материјала за кућне узгајиваче, тако да их можете сами узгајати у свом дому са свог земљишта. За само месец дана имаћете своје јестиве буковаче.

Иначе, килограм буковаче у продавницама у Србији је око 700 динара.

Како се овај облик узгоја печурака проширио широм света – претпоставља се да тренутно постоји пет хиљада иницијатива које се тиме баве – не морате да идете у "Beyond Coffee" по печурке или састојке, али ако сте у близини, можете свратите по сувенир.

То је шоља за кафу делимично направљена од талога кафе. "Ова шољица има мирис кафе пре него што је сипате у њу", задовољно кажу, а узгајивачи додају: "Све је то пола наука – пола уметност!"

Дневник/Курир/пункуфер

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести