Мали: Испуњени услови за ММФ, Закон о пензијама потпуно укинути

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са ММФ, који ће трајати до јануара 2021. 
Sinisa Mali/Tanjug
Фото: Tanjug

Реч је о аранжману познатијем као "чуваркућа", који подразумева саветодавну улогу ММФ, а не финансијску помоћ.

„Закон о пензијама биће потпуно, а не фазно, укинут до краја године, истакао је министар финансија.

„Влада Србије размишља о евентуалном смањењу акциза на гориво како би се нашло најбоље решење за грађане, а не због тога да би се одговорило на протесте и захтеве са улица, изјавио је министар Мали.

На конференцији за новинаре са представницима Међународног монетарног фонда, упитан о томе да ли постоји простор да се смање акцизе на гориво, Мали одговара да се не може свака мера посматрати изоловано, те да и ММФ сматра да акцизе и њихово евентуално смањење не доприносе расту.

“О томе можемо да дискутујемо. Оно што у овом тренутку радимо као Влада је да ипак размишљамо и о томе и да интензивно радимо са председницом Владе да нађемо најбољу меру ако је потребно да изађемо грађанима у сусрет и по том питању”, изјавио је Мали.

Он је подсетио на јучерашњу изјаву председника Србије Александра Вучића поводом протеста који неколико дана трају у Србији због цене горива, те да ни Влада неће да одговара на протесте и захтеве са улице.

Одговарајући на исто питање, шеф мисије ММФ Џејмс Руф је рекао да смањење акциза није приоритет, те објаснио да су ПДВ и акцизе релативно боље решење из перспективе раста, и да је фокус ММФ-а више на смањењу пореза на рад и повећању подстицаја за инвестиције кроз смањење пореза на добит, а све у циљу убрзања раста.

“Увек у центру пажње ММФ-а је заштита угрожених група, као што су сиромашни пољопривредници, који су под ударом повећања цена. Ми увек мислимо да је то питање боље решавати кроз добро таргетирани систем социјалних бенефиција”, изјавио је Руф.

Руф је рекао и да је чињеница да је бензин поскупео због повећања цене нафте на светском тржишту, а не због повећања акциза.

“Цене нафте расту и падају као и друге цене”, изјавио је Руф.

У септембру ће се знати износ повећања пензија

Мали је додао да ће се у септембру тачно знати колико ће бити повећање плата у јавном сектору и пензија.

“ММФ инсистира да се са том цифром не излази до септембра, када ће се тачно знати како нам стоји буџет за 2018. годину, односно за 2019. годину”, рекао је Мали на конференцији за новинаре са представницима ММФ-а.

Мали је прецизирао да је са том међународном финансијском институцијом договорено да ће Закон о привременом смањењу пензија бити потпуно, а не фазно, укинут до краја године.

"Била је идеја да идемо фазно, али ми имамо довољно фискалног простора да то у потпуности урадимо ове године и то је сјајна вест за наше најстарије суграђане", истакао је Мали.

Министар финансија је додао да је договорено да ће се повећати пензије за све оне пензионере који нису били обухваћени овим Законом.

Најавио је да ће у септембру, када се очекује поновни долазак мисије ММФ-а, бити познато колико фискалног простора, односно новца имамо у буџету како би то повећање било што значајније и што веће.

“Још је рано да изађемо са правим, тачним цифрама, зато што је јун месец. Све иде како треба у нашем буџету и приливи и имамо велики суфицит и тај ће износ бити што већи могући”, рекао је Мали говорећи о повећању пензија.

Када је рч о платама у јавном сектору, Мали каже да су са ММФ о томе били тешки разговори, али да је ипак договорено повећање плата у јавном сектору.

“Колико тачно знаћемо исто тако у септембру ове године, када будемо видели тачан буџетски простор који имамо за ову намену. Очекујем значајно повећање плата, али што је још важније очекујем и почетак реформи платних разреда, односно платног система у јавном сектору, који очекујемо да ћемо почети већ од јануара 2019”, изјавио је Мали.

EUR/RSD 118.4071
Најновије вести