Мали: Стопа раста у другом кварталу између 12 у 15 одсто

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да очекује да ће стопа раста у другом кварталу бити између 12 и 15 одсто, као и да ће у разговорима синдиката, послодаваца и Владе Србије, који ће почети за неколико дана, бити постигнут договор о повећању минималне зараде на 35.000 динара.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Мали је изразио очекивање да ће Србија до краја године по стопи раста бити међу три најбоље економије у Европи истичући да је са трећим пакетом помоћи вредним 266 милијарди динара, држава успела да сачува радна места и привреду.

''У првом кварталу стопа раста је 1,7 одсто, а очекујемо да у другом кварталу буде између 12 и 15 одсто што је огроман помак, јер смо прошле године у другом кварталу имали минус 6,4 одсто, а сада ћемо резултат бити двоструко бољи'', рекао је Мали за ТВ Пинк.

Министар је казао да се у наредним данима очекује почетак разговора између синдиката, послодаваца и Владе Србије о повећању минималне зараде и подсетио да је почетком године минималац повећан за 6,6 одсто и да износи 32.000 динара.

''За разлику од највћег броја других привреда имали смо повећање и пензија и плата. Наше опредељење је да сваке године, како нам расте економија, највећу корист од тога имају грађани кроз повећање плата и пензија'', рекао је Мали.

Изразио је очекивање да ће минималац у Србији први пут достићи 300 евра, односно 35.000 динара и подсетио да је 2010. године минималана зарада износила 15.700 динара.

''Минимална зарада је веома важна за нас јер ''гура'' просечну зараду која је у априлу износила 560 евра. Пре неколико година је просечна зарада била 320 евра, а из године у годину она расте, то је основа наше политике'', нагласио је Мали.

Најавио је да ће у оквиру трећег пакета помоћи следеће среде бити исплатићена четврта рата помоћи аутопревозницима који добијају 600 евра по аутобусу, а да ће 6. августа бити исплаћена и помоћ за 777 самосталних уметника који прошле године нису били обухваћени пакетом помоћи.

Мали је рекао да 16. августа следи исплата још једног пуног минималца за запослене у угоститељству и туризму и додао је да ће у септембру бити исплаћено 50 евра пензионерима, а у новембру преосталих 30 евра за све грађане Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести