Мали: БДП сада у односу на 2012. за 19 млрд евра већи

БЕОГРАД: Министар финансија Србије и члан Председништва СНС-а Синиша Мали одбацио је као натачну тврдњу опозиционог ССП-а да је садашња власт земљу више задужила него што је увећала БДП, и истакао да је у односу на 2012. годину, он сада у апсолутном износу за 19 милијарди евра већи.
mali
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Мали је навео као пример и да је БДП 2008. у апсолутном износу био близу 36 милијарди евра, па је почео да пада, да би до 2012. године пао за чак две милијарде евра.

С друге стране, растао је јавни дуг, док се БДП смањивао. Тако су успели да енормно увећају јавни дуг од 2008. године, када је износио близу девет милијарди, да би 2012. године задужили земљу за још толико, пошто је јавни дуг тада износио око 18 милијарди евра, навео је Мали.

Каже да данас, захваљујући тешким мерама и уштедама, као и улагањем у јавне инвестиције, БДП константно расте.

За ову годину је, наводи, у апсолутном износу предвиђено око 52 милијарде, а следеће године још више.

У односу на њихову 2012. годину, наш БДП у апсолутном износу је за чак 19 милијарди евра већи. Данас је јавни дуг стабилан, под контролом и неће прећи 60 процената колико је прописано Мастришким уговором, упркос тешким околностима изазваних пандемијом вируса корона. У години пре пандемије, јавни дуг је био 52 одсто БДП-а, а порастао је минимално како бисмо спасили и привреду и грађане, објаснио је Мали.

Истакао је да чак и у доба највеће економске кризе држава Србија успела је да сачува производне капацитете, да се бори за здравље људи набавком неопходне медицинске опреме, лекова, вакцина и да има једну од три најбрже растуће економије у Европи.

Држава је захваљујући домаћинском односу према јавним финансијама успела да помогне и привреди и грађанима, издвајањем око осам милијарди евра у три пакета помоћи. То нас је сачувало и створило основ да ове године очекујемо раст од најмање 6,5 одсто, што потврђују процене многих светских финансијских институција, рекао је Мали.

Министар је објаснио да су упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона расле и плате и пензије, као и минимална зарада, која је сада дупло већа него у време претходне власти, а да планира ново повећање.

Одговарајући на критике да се Србија задужује, Мали је навео да чак и онда када се Србија задужује, то чини како би створила основ за даљи раст.

Ми ове године имамо рекордна издвајања за капиталне инвестиције, које ће свакако помоћи да се подигне животни стандард грађана и отворе нова радна места, јер инфраструктурно сиромашна земља не може да се нада привлачењу страних директних инвестиција, навео је Мали.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести