Михајловић и Смајић о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас с новом амбасадорком Босне и Херцеговине Аидом Смајић, а главна тема састанка били су заједнички инфраструктурни пројекти.
mihajlovic i smajic
Фото: MINSTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ MILETA MIRCETIC
"Имамо велики број заједничких пројеката у области инфраструктуре и желимо да нашу сарадњу учинимо ефикаснијом, а то је начин и да покажемо да као регион можемо да међусобно сарађујемо и да идемо напред", рекла је Михајловићева.
Она је рекла да је најважнији пројекат за две земље изградња ауто-пута Београд-Сарајево, који ће се градити као прстен ауто-пут, повезујући две земље у два правца.
"Радови на изградњи прве деонице Сремска Рача - Кузмин су већ почели и очекујемо да их, током посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији, обиђу председници Србије и Турске и председавајући председништва БиХ. За другу деоницу, од Пожеге до Котромана, ради се пројектно-техничка документација", рекла је Михајловићева.
Она је нагласила значај завршетка заједничког граничног прелаза на територији БиХ, који ће омогућити да се пусти у саобраћај мост између Љубовије и Братунца који је Србија изградила, а који је од великог значаја за грађане и привреду две земље.
Смајићева је оценила да су дипломатски односи између Босне и Херцеговине и Србије добри и да је најбољи сегмент сарадње област економије, а најважнији заједнички пројекат две државе изградња ауто-пута Београд-Сарајево.

Михајловић: Инфраструктура кључ развоја Србије

Инфраструктурни пројекти у друмском и железничком саобраћају, унапређење пословног окружења и позиције Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, али и родна равноправност и социјално укључивање Рома и Ромкиња у друштво биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе Зоране Михајловић с новоименованом амбасадорком Велике Британије у Србији, Шаном Меклауд.
Михајловић пожелела је добродошлицу новој британској амбасадорки те истакла истакавши одличну сарадњу Министарства и амбасаде.
Она је пренела амбасадорки да Србија покреће нови инвестициони циклус и да се више од 80 одсто односи на капиталне инвестиције у инфраструктури.
"Наш стратешки циљ је да будемо веза између Истока и Запада и да се повежемо са регионом. Отуда крећемо у изградњу неколико нових ауто-путева, од којих је један и Моравски коридор, у којем учествују најбоље финансијске организације, попут УК фонда. Инвестирамо много и у железнички сектор, а упоредо радимо и на унапређењу пословног окружења, у чему нам ваша влада много помаже", рекла је Михајловићева.
Амбасадорка Велике Британије истакла је да има много могућности да се сарадња још додатно ојача и унапреди и да ће у свом мандату бити томе посвећена.
"Области које водите су од кључног значаја за даљи привредни развој, стабилност и будућност Србије и региона. Радује нас да можемо томе да допринесемо, како када говоримо о Дуинг бизнис листи, тако и у инфраструктурним пројектима чији смо део. Ту смо да вам и даље пружамо подршку и помоћ, пре свега кроз Фонд добре управе В. Британије", рекла је Меклаудова.
На састану је било речи и о унапређењу родне равноправности, али и положаја ромске заједнице у Србији.
Амбасадорка је похвалила постигнуте резултате у области унапређења положаја жена у нашој земљи, рекавши да ће радо пружити подршку пројектима у овој области. Фонд за добру управу британске владе финансираће пројекат "Родно одговорно управљање", чији је циљ унапређење јавних политика и родних принципа, како би променили родне стереотипе и побољшали економску позицију жена.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести