Михајловић: У водни саобраћај улажемо 200 милиона евра у 2019.

КЛАДОВО: „У развој водног саобраћаја у Србији у 2019. години биће уложено 200 милиона евра, најавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlovic/Fonet
Фото: Tanjug

Министарка је посетила Кладово и обишла бродску преводницу на ХЕ "Ђердап 1" и најавила њену ревитализацију, која ће почети у септембру 2019. и трајати годину дана.

"Пре неколико дана смо потписали уговор са Европском инвестиционом банком вредан 100 милиона евра који се односи на рехабилитацију преводнице Ђердапа 1 и Ђердапа 2, чија је укупна вредност 52 милиона евра. Као и за вађење немачке флоте из Дунава како би пловидба могла безбедно да се одвија", навела је Михајловић.

Истакла је да је држава жели, поред друмског и железничког, да развије и водни саобраћај.

Директор ХЕ Ђердап 1 Драган Максимовић је рекао да се преводница користи од 1970. године и да је њена опрема на издисају, због чега је потребан капиталан ремонт и ревитализација.

"Радови почињу у септембру 2019. и трајаће годину дана, до половине септембра 2020. а вредност инвестиције је 28,5 милиона евра", навео је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести