Момировић: Градња аутопута Ниш - Плочник почиње на пролеће

БЕОГРАД: Градња прве деоница Аутопута мира, од Ниша до Плочника, кренуће почетком наредне грађевинске сезоне, најавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.
t
Фото: Youtube Printscreen

Након потписивања уговора са ЕБРД за кредит од 85 милиона евра за прву деонице будућег аутопута од Ниша до Мерадара, Момировић је у Влади Србије истакао да је тај пројекат веома изазован за Србију, као и да ће отворити перспекиву и за Србе и за Алабанце.

Додао је и да ће тај аутопут Србију позиционирати као кључну саобраћајну дестинацију у југоисточној Европи.

"Политика председника Србије и Владе Србије јесте да руши све границе и да отвара економску перспективу, како бисмо ишли напред, јер смо доста стагнирали у прошлости”, каже Момировић.

Истиче да изградња аутопута почиње од Мерошине код Ниша, а до Плочника дужине је око 32 километара, имаће шест тунела са укупном дужином 2.600 метара и 16 мостова.

Тендер за извођача радова биће расписан, каже, до краја ове године.

Захвалио је ЕБРД на финансијској помоћи и истакао да је та институција помогла многобројне инфраструктурне пројекте у земљи, а посебно за деоницу Коридора Е10 и рехабилитацију путних саобраћајница.

Регионална директорк ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитаи рекла је да је поносна због потписивања кредитног уговора и што ЕБРД може допринети почетку радова на тако важном пројекту.

Навела је да је деоница Ниш-Плочник први део Аутопута мира за који каже да је један од кључних пројекта за стварање заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану, али и један кључних пројеката Економског иневститционог плана ЕУ.

"Не само што смо потписали кредитни уговор него кренућемо са радовима. То нам је било свечано обећање према свима у Србији да нећемо поптисати кредитни уговор и онда чекати са почетком радова", каже Харгитаи.

Најавила је да ће први тендер за радове бити објављен већ у децембру, с тиме да до средине следеће године крећу и радови.

"Биће нам част да и даље сарађујемо са Владом Србије, да помажемо у финансирању осталих делова овог аутопута, али исто тако да подржавамо све остале кључне инфраструктурне пројекте у Србији", рекла је Харгитаи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести