НА АУТОПУТЕВИМА СРБИЈЕ УСКОРО 20 НОВИХ "ЗЕЛЕНИХ" ПУМПИ Расписан тендер за 20 одморишта са електропуњачима

Током следеће недеље биће расписан тендер за уређење 20 стајалишта на аутопутевима, на којима ће бити изграђене "зелене" пумпе, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.
elektricne pumpa auto na struju
Фото: youtube/printscreen/sat

Весић је објаснио да ће 20 одморишта на аутопутевима бити претворено у "зелене" пумпе” - део ће остати за паркирање аутомобила и одмор возача, али ће бити много боље уређен, док ће у другом делу ономе ко победи на тендеру бити дозвољено да постави најмање 10 брзих електропуњача и направи праву "зелену" пумпу која ће имати свој кафић, продавницу и простор за игру деце.

- На аутопутевима у нашој земљи тренутно имамо осам пуњача, инсталирамо сада 10. Тренутно реконструишемо 26 наплатних рампи и на свим већим биће електропуњачи. Са ових 20 одморишта где ће бити најмање по десет пуњача имаћемо нових 200 пуњача на аутопутевима и као земља бити опремљенији електропуњачима од многих земаља ЕУ - рекао је Весић за телевизују Прва.

То је, како је навео, будућност за коју Србија мора да се припреми јер ће све више аутомобила бити на електрични погон и земље које не буду имале добру инфраструктуру неће привлачити људе који путују кроз те земље, већ ће бирати неке друге земље.

Подсетио је да је изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, које је усвојила Скупштина Србије, предвиђена обавеза да сви који имају регуларне пумпе морају да на одређен број места за точење имају електропуњач тако да, истакао је, неће бити пумпе на аутопуту без два или три електропуњача.

- Када се томе дода ових 200 електропуњача и оно што набављају ‘Путеви Србији’, ми ћемо бити заиста опремљени и у том смислу моћи да конкуришемо најразвијенијим земљама ЕУ што јесте наш циљ, да у свему пратимо европске стандарде - закључио је Весић.

(Пинк.рс)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести