Омогућити СТУДЕНТИМА учешће у МОЈОЈ ПРВОЈ ПЛАТИ

БЕОГРАД: Удружење "Заштитник предузетника и привредника Србије" предлаже да се учешће у програму Моја прва плата омогући и студентима, јер је циљ програма унапређење запошљавања.
univerzitet studenti
Фото: Dnevnik (arhiva), ilustracija

Како је саопштило Удружење које је предлог послало Министарству за рад, студенти су свакако свршени средњошколци и указали да је нејасно је зашто НСЗ одбија студенте јер се ни из самог програма не види такво ограничење.

Широко распрострањена пракса у Србији је да студенти често не раде док студирају, што доводи до тога да се први радни односи заснивају чак и са 29 година, што се види и из овог пројекта који је намењен особама до 30 година, уместо са 16-18 година што је пракса у напреднијим економијама.

"У том правцу потребно је обезбедити једноставне и повољне механизме запошљавања младих особа од 16- 24 године, како би им се отвориле флексибилне могућности рада уз учење", додаје се у саопштењу.

Програм "Моја прва плата" намењен је младим особама до 30 година старости, који су завршили средњу школу или факултет, а за програм се могу пријавити и студенти мастер или докторских студија, јер имају завршене основне академске студије.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је раније за Танјуг да је крајем 2023. успешно завршен четврти циклус програма "Моја прва плата", који омогућава укључивање више од 7. 500 младих људи у тај програм, а да да је почетком овог месеца кренуло и уговарање конкретног процеса оспособљавања који ће трајати девет месеци. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести