КАКО ДО ПРВОГ ПОСЛА За „Моја прва плата” 9.323 послодаваца понудило 16.457 радних позиција

БЕОГРАД: За учешће у програму ­„Моја прва плата” 9.323 послодаваца пријавило је 16.457 радних позиција за које траже 24.236 кандидата, изјавила је данас директорка Центра за едукацију у Привредној комори Србије (ПКС) Мирјана Ковачевић.
1
Фото: приватна архива

Она је Танјугу казала да је међу пријављеним послодавцима највише оних из приватног сектора - 8.463, док је оних из јавног сектора 860, што је мање од 10 одсто укупног броја пријављених.

Ковачевићева је навела да су фирме из приватног сектора огласиле 12.893 радних позиција, а оне из јавног сектора 3.564 за које траже нешто мало више од 7.000 младих.

Према њеним речима, највише понуђених позиција захтева средњу стручну спрему и ту се највише траже административни сарадници, пословни секретари, књиговође, комерцијалисти, финансијски референти, трговци, пекари, месари, фризери, медицински и зубни техничари као и продавци, конобари, кројачи, шивачи, кувари, козметичари, аутомеханичари и занимања техничке струке.

Од позиција које захтевају високо образовање, према речима саговорнице Танјуга, најтраженији су лекари, доктори стоматологије, фармацеути, правници, економисти, комерцијалисти, затим банкарски службеници, програмери, архитекте, наставници, психолози, педагози, социјални радници и новинари.

Према подацима НСЗ, највећи број пријављених послодаваца је са територије Београда, Ниша, Новог Сада, Новог Пазара, Јагодине, Крагујевца и Врања.

Програм Владе Србије „Моја прва плата” спроводи Национална служба за запошљавање (НСЗ) уз подршку министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, финансија, туризма и омладине, као и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и ПКС.

Циљ овог програма је да се подстакне запошљавање младих до 30 година живота, без радног искуства, али и пружи подршка привреди у решавању проблема са недостатком кадрова.

Оспособљавање младих за самосталан рад на конкретним пословима траје девет месеци, а младима је током тог периода обезбеђена новчана надокнада и то од 28.000 динара онима са средњим образовањем, а 34.000 динара за оне са високим образовањем.

Пријављивање послодаваца за оглашавање радних позиција је завршено 7. новембра, док млади незапослени се пријављују за учешће у овом програму од 13. новембра до 6. децембра.

Од 7. до 22. децембра послодавци ће бирати кандидате међу пријављеним незапосленим, а коначна листа послодаваца са бројем изабраних извршиоца биће објављена најкасније до 29. децембра на порталу „Моја прва плата”.

Уговори НСЗ, послодаваца и незапослених, закључиваће се од 1. до 19. јануара 2024. када је планиран и почетак програма.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести