Опет ће се точити зрењанинско пиво

ЗРЕЊАНИН: Други научно-стручни симпозијум „Пиво, пиварске сировине и опрема“ отворен је јуче у зрењанинском хотелу „Војводина“, у присуству министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића и градоначелника Чедомира Јањића.
cedomir janjic dani piva
Фото: zrenjanin.rs

Тродневни међународни симпозијум се организује у оквиру манифестације „Дани пива“, и то је једини скуп те врсте у региону. Организатор овогодишњег скупа су Удружење пивара из Србије, Научни институт за ратарство и повртарство из Новог Сада и велики број суорганизатора, а главни покровитељ симпозијума је Град Зрењанин.

Обраћајући се организаторима и учесницима скупа, министар Шарчевић је истакао да се зрењанински симпозијум бави озбиљном темом и производњом која је веома значајна за нашу земљу.

Зрењанин је град с дугом традицијом у пиварству и указана му је част да има такве симпозијуме, поручио је Шарчевић.

Како је додао, веома је значајно да се на овим скуповима разговара и о такозваним малим пиварама, које су биле традиција ових простора. Драгоцено је и присуство професора и стручњака с факултета, који својим знањем дају печат таквим догађајинма. Регионалном значају симпозијума доприносе и гости из иностранства, а ја свима желим успешан рад, поручио је Шарчевић.

У поздравној речи присутнима, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић најавио је да ће се у Зрењанину поново точити пиво.

Симпозијум се организује у склопу „Дана пива“, манифестације која се одржава 33. пут, коју посети пола милиона гостију и на коју смо веома поносни, навео је Јањић.

Како је подсетио, први погон у Зрењанину био је пивара покренута 1745. године, која је, нажалост, лошом приватизацијом угашена.

Али, сада смо у преговорима с једном реномираном пиваром и мислим да ћемо већ ове јесени имати прилику да пробамо пиво које ће се звати зрењанинско, најавио је градоначелник.


Хмеља и за извоз

Највећи произвођач хмеља у Србији Растислав Струхар из Бачког Петровца, који тренутно узгаја три домаће и три америчке сорте, каже да  највише хмеља пласира на домаћем тржишту, али све више га иде и у Хрватску, Мађарску, Словачку...

Претежно сарађујемо с крафт пиварама, али смо наслоњени и на Удружење пивара Србије, а нудимо им и квалитет и квантитет, рекао је Струхар и додао да је у плану и проширење производње.


Председник Организационог одбора скупа Радован Пејановић нагласио је да је реч о догађају који окупља широк круг посленика пиварске индустрије, од еминентних научника, експерата, технолога, агронома па до произвођача, предузетника, економиста, туризмолога и других директно и индиректно повезаних у ланцу те моћне индустрије. Он је најавио мултидисциплинарни приступ обради теме, кроз излагања, пленарна предавања, презентације, радионице, округле столове и пословне сусрете.

Предавачи и модератори су еминентни универзитетски професори као и експерти из различитих земаља, Србије, Чешке, Словачке, Словеније, Македоније, Хрватске и других, прецизирао је Пејановић. За скуп је штампан и зборник сажетака, а по закључењу симпозијума усвојиће се закључци.

О значају скупа говорио је и професор универзитета у пензији Јан Кишгеци, који верује да такви симпозијуми могу поново оживети хмељарство у Војводини, посебно у региону Бачког Петровца.

Ми хмељ с ових малих површина углавном извозимо, а шта би тек било с повећањем производње, оценио је Кишгеци.

Имамо добре услове, обучену радну снагу, али и држава мора имати удео у подржавању те производње, поручио је Кишгеци.

Модератори симпозијума су, иначе, Зрењанинци Срђан Каменковић и Владо Дашић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести