ОВАКО НИЈЕ БИЛО БЕЗМАЛО ПОЛА ВЕКА Синдром "празне канцеларије" потреса Америку! Да ли је „традиционални канцеларијски живот“ ПРОШЛОСТ?

У Сједињеним Државама тренутно зјапи празно више канцеларија него у било ком тренутку од 1979. године, саопштила је сервисна компанија "Moody's Analytics", која је те године почела да прати стање канцеларија које нису издате (закупљене).
lokal kancelarija poslovni prostor, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Вишак канцеларијског простора је настао, углавном, због огромне промене у начину на који се запослени понашају у радној култури после пандемије ковида-19. За многе раднике, "традиционални канцеларијски живот" је прошлост. Другим речима, бројни више не одлазе на посао пет дана недељно, од 9 до 17 часова.

Тај режим је замењен - најпре радом на даљину, а онда и хибридним радом, који подразумева да у канцеларију долазите свега два до три пута у току седмице. Ова значајна промена у радној култури је, такође, негативно утицала на тржиште канцеларијских простора, у смислу преобимне понуде, а мале потражње после пандемије.

Стопа слободних радних простора је, на националном нивоу, порасла на рекордних 19,6 одсто у четвртом кварталу 2023, саопштила је агенција "Moody's Analytics". То је највеће тромесечно повеćање од првог квартала 2021. и веће од нивоа од 19,3% које је достигнуто двапут у последњих 40 година.

Просечна стопа слободних радних простора је пре пандемије износила око 16,8%, пише Си-Ен-Ен и додаје да је овако висока стопа лоша вест за станодавце и градитеље који желе да "попуне" своје зграде, као и за ресторане, трговце на мало и друга мала предузећа чији бизниси зависе од канцеларијских радника.

Телеграф Бизнис

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести