ПОКРАЈИНА ДРЕШИ КЕСУ ЗА РАЗВОЈ ВАЖНЕ ПРИВРЕДНЕ ГРАНЕ За војвођански туризам спремно 158 милиона динара

Покрајински секретаријат за привреду и туризам расписао је Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава привредним субјектима за суфинансирање пројеката од значаја за развој туристичког потенцијала АП Војводине у 2023.
а
Фото: Dnevnik.rs

Намера је да се допринесе развоју и унапређењу туристичке понуде у Војводини, из буџета АП Војводине је за ове намене обезбеђено 158.800.000 динара, а може се конкурисати до 13. октобра.

Средства намењена за подизање нивоа квалитета и капацитета објеката туристичке супраструктуре износе 108.800.000 динара, а корисници могу рачунати на подршку у висини од 80 одсто, односно 50 одсто прихватљивих трошкова - у зависности од намене. У зависности од тога где ће средства бити уложена, корисници могу да рачунају на подршлку Секретаријата од најмње 2.700.000 до највише 4.500.000 динара.

Туристичка супраструктура најчешће обухвата објекте за различите туристичке активности. Њу чине објекти настали са циљем да се туристима привученим атракцијом пруже услуге неопходне за њихов угодан боравак (користећи благодети омогућене постојањем инфраструктуре). То су објекти за смештај, исхрану (угоститељски објекти), конгресни и забавни објекти који су у непосредној вези са угоститељским објектима и објектима спортско рекреативног садржаја или са њима чине јединствену целину, објекти и материјал за информисање, објекти за набавку/куповину. Ту спадају и галерије и изложбени простори (мада они, а понекад, како ћемо даље видети и објекти за смештај могу спадати и у атракције), као и кадрови, односно људски ресурси. За подизање квалитета услуга угоститељских објеката и унапређење иновативности привредних субјеката у обављању угоститељске туристичке делатности Секретаријат је обезбедио 50.000.000 динара. Износ средстава се, према намени, утврђује у висини до 80 одсто прихватљивих трошкова, а за то је планирано од 1.000.000 до 2.200.000 динара.


Унапређење конкурентности понуде

Циљ Конкурса је да се унапреди конкурентност понуде, повећа број ноћења и продужи боравак туриста у Војводини, обезбеде додатни туристички садржаји у постојећим угоститељским објектима... Такође, биће подржани и пројекти који доприносе повећању енергетске и еколошке ефикасности угоститељских објеката употребом енергетско-еколошких ефикасних грађевинских материјала у изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију и санацију објеката, подстицање повећања прихода привредних субјеката и отварања нових радних места, те пораст пореских прихода и накнада Републике Србије...


На Конкурсу могу да учествују микро и мала привредна друштва и предузетници, али се мора задовољити низ услова. Пре свега, морају бити уписани у регистар Агенције за привредне регистре с активним статусом, имати седиште или регистрован огранак у Војводини и обављати угоститељску делатност као претежну. Такође, потребно је и да је смештајни објекат заведен у евиденцији објеката за смештај надлежног министарства или јединице локалне самоуправе - Е-турист, да није покренут стечајни поступак и поступак ликвидације и да није изречена мера забране обављања делатности. Важно је и то да подносилац захтева не може бити неко ко је користио средства по другом основу за исту намену.

Средства ће бити рефундирана након реализације пројекта и закључења Уговора за све пројекте који се реализују до 30. новембра или пре реализације пројекта - уз достављање инструмената обезбеђења уредног извршавања обавеза за одобрен износ за све пројекте који се реализују у периоду од 1.јануара ове године до 31.марта 2024.

Пријаву с потребном документацијом треба доставити на адресу: Покрајински секретаријат за привреду и туризам, Булевар Михајла Пупина 16, 21000 Нови Сад, с назнаком на лицу коверте „Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава привредним субјектима за суфинансирање пројеката од значаја за развој туристичког потенцијала АП Војводине у 2023. години, број: 144-401-8814/2023-04” или лично на писарници покрајинских органа управе у згради Покрајинске владе, сваког радног дана од 9 до 14 часова. Текст Конкурса, образац пријаве и Правилник могу се преузети с интернет адресе: www.spriv.vojvodina.gov.rs. Додатне информације могу се добити у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам, на телефоне 021/487 45 80 и 021/487 46 69, сваког радног дана од 10 до 14 часова.

З. Д.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести