Привредна друштва остварила добит од 687 милијарди динара, Зиђин и МК група лане највише профитирали

Привредна друштва у Србији су лане, након негативног ковид периода, пословала у повољном привредном амбијенту, пословна активност је интензивирана, па је број запослених повећан за више од 34.000, те је 106.219 друштава запошљавало 1,2 милиона радника, објавила је Агенција за привредне регистре.
1
Фото: Youtube Printscreen

Из АПР-а су навели да су остварени укупни приходи од 14.772 милијарде динара, расходи од 13.936 милијарди, а када је реч о највећима, да је највеће привредно друштво у нашој земљи Електропривреда Србије, који је водећи према пословним приходима, али је забележио и највећи губитак.

Привредна друштва су забележила раст профитабилности, уз позитиван нето резултат од 686 милијарди динара, који је већи за 81,1 одсто у односу на претходну годину, а остварен је највише захваљујући успешном обављању примарне делатности. Највећи укупан добитак остварила су привредна друштва у прерађивачкој индустрији, трговини на велико и мало, те рударству, а негативан нето резултат је забележен у снабдевању струјом, гасом, паром, услугама смештаја и исхране.

Пословна имовина на крају 2021. године износила је 19.158 милијарди динара и повећана је за 11,5 одсто на годишњем нивоу. Јавна предузећа су годину завршила са негативним нето резултатом од 7,35 милијарди динара, за разлику од претходне године када су остварила добитак.

Главни носиоци пословне активности и укупне профитабилности била су друштва која се налазе на листама Сто нај привредних друштава према пословним приходима и Сто нај привредних друштава према нето добитку. Укупно 100 друштава с највећим пословним приходима остварило је 28,7 одсто прихода на нивоу привреде, док је 100 најпрофитабилнијих друштава створило 39,3 одсто укупног нето добитка привреде. 


На листи и јавна предузећа

На листама 100 нај привредних друштава у 2021. години налази се 19 јавних предузећа, која су запошљавала 65.621 радника. Позитивно је пословало 12 предузећа, од којих су њих четири међу 100 најпрофитабилнијих привредних друштава, с нето губитком је пословало седам јавних предузећа, при чему их је пет на листи највећих губиташа.

Од 100 привредних друштава с највећим пословним приходима шест је јавних предузећа, а међу онима са највреднијом пословном имовином и капиталом је њих 14. Истовремено, осам јавних предузећа је присутно на листи друштава према укупном губитку. 

Највећи нето добитак су, уз ЈП Србијагас, остварили Пошта Србије, Београдске електране и Јавно предузеће Ресавица, а највећи нето губитак, поред првопласираног ЕПС-а, забележили су Путеви Србије и ГСП Београд.

Најпрофитабилније привредно друштво лане је било Србија Зиђин мајнинг из Бора с нето добитком од 34,35 милијарди динара, а на другом месту према нето добитку била је МК група доо Београд, с нето добитком од 26,16 милијарди динара.

Због опоравка цена нафте на светским берзама и поновног оживљавања привреде Нафтна индустрија Србије је остварила пословне приходе од 281милијарду динара, за 67 одсто више него 2020. године. То је условило повратак ове нафтне компаније на листу најпрофитабилнијих друштава у 2021. години и то на пето место, с нето добитком од 23 милијарди динара.

Међу привредним друштвима с највећим пословним приходима је и ЈП Србијагас, који је са 116 милијарди динара прихода, што је за трећину више него 2020, на шестом месту.

Највеће привредно друштво у Србији је ЕПС, које је водеће према пословним приходима и располагало је највреднијим финансијским капацитетима, али је прво и према износу нето губитка, као и укупног губитка. Прошле године је ЕПС остварио пословне приходе од 319 милијарди динара, који су већи за 12,6 одсто него претходне године и чине 2,2 одсто прихода целе привреде. Истовремено, услед поремећаја на светском тржишту енергената, као и у производњи струје у четвртом кварталу, пословни расходи су расли знатно брже - 26,5 одсто, што је утицало да, после добитка претходне године, искаже пословни губитак од 10,95 милијарди динара.  Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести