САРАДЊА ТОЈО ТАЈЕРС И ТЕХНОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА Правиће гуме из обновњивих извора

Студенти ће имати прилику да уче у производном погону и то већ током студирања.
1
Фото: Dnevnik.rs

Уговор којим су отворена врата за проширење досадашње успешне сарадње између компаније Тојо Тајерс и Технолошког факултета Новог Сада потписан је данас у Ректорату Универзитета.

Нови уговор о сарадњи садржи два правца истраживања која ће се одвијати истовремено. Први је у вези са добијањем сировина за производњу пнеуматика из обновљивих извора, а други се тиче добијања сировина за производњу пнеуматика рециклирањем отпадних гума.

Истраживачки тим чине истраживачи и професори са Технолошког факултета Нови Сад, већином са катедре за хемијско инжењерство који ће у сарадњи са истраживачима и експертима из Немачке и Јапана спроводити истраживања у правцу развијања еколошки прихватљивих пнеуматика.

Генерални директор Тојо Тајерса Холдингс оф Еуропе ГмбХ Кента Курибајаши је подсетио на то да су пословање почели у Инђији, а да је најновија сарадња коју су остварили са Универзитетом у Новом Саду за њих веома важна и значајна.

- Студенти ће имати велике бенефите од овог уговора који смо данас потписали. За нас је веома узбудљиво то што ће студенти долазити код нас и имати прилику да своја знања обогате и стекну нова искуства – рекао је Курибајаши.

Универзитету и комапнији Тојо Тајерс су по речима деканице Технолошког факултета професорке др Биљане Пајин заједнички иновација и трансфер знања, а бенефите ће имати обе стране.

- Студенти ће имати прилику да уче у производном погону и то већ током студирања – рекла је професорка др Пајин.

Сарадња између Универзитета и компаније Тојо Тајерс озваничена је потписивањем меморандума о сарадњи 26. августа 2022 године, када је потписан и посебан споразум између ове компаније и Технолошког факултета Нови Сад.

С.Аничић Илић

Фото: Р. Хаџић   

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести