Синдикалци траже да минималац буде најмање 31.000 динара

Конкретни разговори чланова Социјално-економског савета (СЕС) о висини минималне цене рада  највероватније ће почети у другој половини августа, јер је министар финансија Синиша Мали најавио повећање минималца у септембру.
radovi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

И док се сви учесници социјалног дијалога слажу у томе да је непходно њено повећање, синдикати су изнели и конкретне бројке те очекују да она са 27.000 скочи на бар 31.000 динара.

Иако се званични разговори о минималцу још увек не воде, рачуница синдиката показује да би било реално очекивати да минимална цена рада буде на нивоу од 85 или 90 одсто минималне потрошачке корпе, односно између 31.000 и 32.000 динара.

У Унији послодаваца кажу да теба повећати минималац, али не прецизирају за колико, а што се тиче става Владе Србије, министар финансија Синиша Мали недавно је рекао да би на јесен требало очекивати значајно повећање.

27.000 динара сада је минимална цена рада

Секретар Већа Савеза Самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајловић очекује да ће се крајем августа или почетком септембра конкретније разговарати о томе будући да ће се нова цена рада примењивати од идуће године.

„Наш захтев је да она буде на нивоу од 85 или 90 одсто мималне потрошачке корпе будући да се у протеклом периоду доста говорило о томе да би она требало да достигне њен ниво. То би било око 31. 000 и 32.000 динара”, рекао је Михајловић и додао да су то две две варијанте на којима ће инсистирати кад буде разговора око минималне зараде.

37.000 динара сада је минимална потрошачка корпа

Михајловић сматра да је то реално и да синдикати нису поставили нереална очекивања.

„Надам се да ће се наћи решење које ће задовољити и једну другу страну”, каже Михајловић.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић очекује да ће се и договор социјалних партнера о висини минималне зараде у 2020. години постићи у септембру.

„Интерес сваког послодавца су задовољни радници и нема дилеме око тога да би минималну зараду требало повећати”, рекао је Ненезић, али није прецизирао какав став ће представници Уније послодаваца изнети у погледу висине повећања.


На влади да пресече

Уколико се договор не постигне на нивоу СЕС-а у септембру, минималну цену рада за идућу годину донеће Влада Србије.

Од 2010. године минималац је повећан седам пута. За ову годину повећан је за 10 одсто, а у 2017. години за шест одсто.


„Не треба тражити нешто неразумно, али оно сто је важно је да синдикати, послодавци али и влада Србије деле исти став - да минимална цена рада треба да се повећа”, рекао је Ненезић.

У Унији послодаваца раније су рекли да би у овом тренутку реално било повећање минималца до шест процената.

Минимална цена радног сата у Србији ове године износи 155 динара што је месечно око 27.000 динара, док је цена минималне потрошачке корпе достигла скоро 37.000 динара.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести