Стартовало ново постројење Дубока прерада у Панчеву

ПАНЧЕВО: Постројење "Дубока прерада", кључни пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, почело је данас са радом.
д
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Постројење је, притиском на тастер, покренуо председник Србије Александар Вучић, након што су генерални директор Гаспромњефта Александар Ðуков и министарка рударства и енегетике Зорана Михајловић деактивирали сигурносни систем, у командној сали рафинерије.

Пројекат је модернизовао рафинерију и повећао ефикасност прераде, а вредан је више од 300 милиона евра.

Нафтна индустрија Србије је раније објавила да је завршетком пројекта "Дубока прерада" Рафинерија у Панчеву постала једна од најмодернији и "најзеленијих" у региону.

Почетак рада "Дубоке прераде" доноси бројне еколошке користи, а пре свега престанак производње мазута са високим садржајем сумпора и смањењу емисија гасова и прашкастих материја у ваздух.

На тај начин унапређена је еколошка слика не само Панчева, већ и целе Србије.

Престанак производње мазута са високим садржајем сумпора, донеће до 98,8 процената смањење емисије СО2, 58,2 процента мање емисије прашкастих материја, 9,8 посто смањења емисије НО2 и унапређење енергетске ефикасности Рафинерије.

Поред тога, на новом постројењу запослено је 63 домаћих стручњака.

Пројекат је омогућио производњу веће количине најквалитетнијих горива: дизела, бензина и течног нафтног гаса.

Такође, почиње и домаћа производња нафтног кокса, који се до сада увозио, што ће додатно унапредити енергетску стабилност Србије.

У изградњу новог комплекса "Дубока прерада" уложено је више од седам милиона радних сати, на пројекту је просечно свакога дана радило 1.100 људи, а више од 80 одсто ангажованих радника били су локални извођачи.

НИС је раније саопштио да завршетак тог пројекта не значи и крај модернизације комплекса за прераду нафте у Панчеву и најавио да ће водећи акционар НИС-а руска компанија Гаспром њефт и Република Србија наставити да улажу и јачају конкурентност рафинерије.

Пуштању у рад "Дубоке прераде" присуствују и министар без портфеља Ненад Поповић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министарка животне средине Ирена Вујовић, бивиши министар енергетике Александар Антић, градоначелник Панчева Александар Стевановић, заменик градоначелника Београда Горан Весић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести