Стиже даљинска провера фискалних каса

НОВИ САД: Када су код нас уведене фискалне касе, могло се чути да је промету ван евиденције одзвонило јер ће инспектори све моћи да виде црно на бело и да, уколико има потребе, одмах реагују.
fiskalna kasa
Фото: Youtube Printscreen

Међутим, с издавањем рачуна није ишло тако глатко како се очекивало. Власници радњи, кафића, салона, бутика и сви други који који су имали обавезу да уведу фискалне касе неретко су имали апарате у радњама али су их ретко користили. Потврда за то је то што контроле Пореске инспекције већ годинама говоре да сваки трећи обвезник избегава да изда рачун иако га закони на то обавезују. Ипак, сада би и то требало да се измени јер би фискалне касе ускоро требало да добију надградњу, па би и контроле порезника требало да постану ефикасније.

У неколико наврата држава је покушавала да побољша наплату, односно редовније издавање фискалних рачуна. Уведене су наградне игре у којима су дељене награде – аутомобили, станови... Они који су имали срећу да добију највредније награде, стварно имају разлога да траже фискалне рачуне сваки пут у радњи, кафићу...


Мала помоћ замрзивача

Увођење фискалних каса није ишло лако. Већ при првим корацима инспектори су се у пуним локалима суочавали с малим прометом. За то су били заслужни замрзивачи јер, када се каса стави на дебели минус, меморија се избрише, а с тим се избрише и пореска обавеза.

Уз нову надоградњу инспектори ће знати да нешто није у реду, а ако изађу на терен одмах чим пореска обавеза нестане и при том затекну хладну касу у локалу, биће им јасно о чему се ради.


Да и фискалне касе какве су данас у већини локала у Србији имају пропусте инспектори су могли да се увере недуго пошто је почела њихова примена. Пропусти су уочени у случају кад је инспектор био на лицу места и за одређену куповину или услугу није добио рачун. Међутим, ускоро ће то колико обвезници поштују прописе моћи да се види и на даљину пошто ће све фикалсне касе морати да се замене рачунарима или да имају додатни уређај који ће омогућити порезницима да током рада контролишу промет. То решење увелико се примењује у земљама Европске уније, а чак и новије чланице, рецимо Хрватска, фискалне касе с надоградњом имају већ пет година. Очекује се да ће ту новину Црна Гора применити од почетка 2019. године.

Како ће та новина функционисати? Током рада порезници ће моћи да виде како се промене одвијају. Уколико се догоди да, рецимо, викендом или у ситне сате, када су кафићи и клубови препуни, сатима нема ниједног наплаћеног рачуна, то ће бити сигнал за инпекторе да изађу на терен и утврде зашто је евидентирање промета преко фискалних каса утихнуло.

Министар финансија Синиша Мали најавио је недавно да би код нас то решење требало да почне да се примењује од 2020. године.

Набавка рачунара или надоградња за фискалну касу за оне који су по закону обавезни да их користе значи и додатни трошак. Уколико се одлуче за уређај који се додаје постојећој каси да би порезници могли да читају промет, издатак ће бити нешто виши од 500 евра. Могло би се рећи да то није превелик трошак, посебно за оне несавесне, који су на утаји већ зарадили.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести