СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ, СПАС ЈЕ ОД ИНФЛАЦИЈЕ Инвестиционо злато куповати само код проверених трговаца

БЕОГРАД: Цена злата је поново премашила историјски максимим са 2.100 евра по унци (31,10 грама), а домаћи стручњаци за трговину златом саветују да злато треба куповати искључиво од трговаца који су директни партнери ливнице, што је сигурност да је купљен прави производ за најбољу цену.
zlatne poluge zlato
Фото: pixabay.com

"Већ неколико година не важи закон да сваки увозник инвестиционог злата мора да проследи сву увезену количину на проверу у државну институцију, која после провере закључује да ли је увезено злато исправно. Сада је једина контрола код увоза инвестиционог злата поседовање увозне дозволе из Министарства унутрашње и спољне трговине", рекао је стручњак за улагање у инвестиционо злато Георги Христов.

Истиче да чак и да се догоди нека царинска провера, цариници нису толико искусни да би могли да препознају да ли су производи од злата прави или не, због чега купци треба да буду обазриви.

Христов из фирме Тавеx злато&сребро каже да је инвестиционо злато спас од инфлације, да ће увек сачувати вредност уштеђевине и да је, приликом улагања, једна већа полуга исплативија од више мањих, наведено је у саопштењу.

Берзански аналитичар Бранислав Јоргић сматра да је злато чувар вредности и дугорочна инвестиција и да је за оне који су стрпљиви и који неће сваки дан проверавати која је цена на берзи.

"Улагање у злато је дугорочна инвестиција, пет година па навише. Основни мотив инвестирања у злато је чување вредности имовине. Једини приход код инвестиционог злата је капитална добит односно раст цене злата. Додатних прихода, попут камате или дивиденде нема", каже Јоргић.

Јоргић и Христов кажу да је доста грађана који купују накит као инвестицију, али накит не замењује инвестиционо злато.

"Инвестиционо злато је злато стандардног квалитета и облика. Квалитет је 24 карата и 999,9 чистоће, а облик је у виду златне плочице или златне полуге. Стандардизован облик и квалитет повећава ликвидност, тј. утрживости на секундарном трговању са златом. Накит се не сматра инвестиционим златом управо зато што нема стандардни квалитет и облик", каже Јоргић.

Христов додаје и да је инвестиционо злато ослобођено ПДВ-а, као и да су марже код накита изузетно високе.

 Објашњава и да је неопходно чувати злато у банци, као и да полуга мора да има адекватно паковање и сертификат како јој не би пала вредност.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести