Табаковић: Србија доказала да је потпуно економски препорођена

БЕОГРАД: Србија је данас на међународном финансијском тржишту у Лондону поново емитовала десетогодишњу (10Г) еврообвезницу у износу од 550 милиона евра, по каматној стопи од 1,25%, што је још ниже него приликом емисије у јуну када је камата износила 1,619%, и представља још један у низу историјских економских успеха наше земље, саопштила је НБС.
tabakovic
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

У саопштењу се наводи да је данас и на домаћем финансијском тржишту емитована седмогодишња (7Г) динарска обвезница по најнижој каматној стопи икада.

"Емисија ове динарске обвезнице реализована је по стопи од 2,69%, што је за преко 40% (или 1,88 процентних поена) ниже него на почетку године када је ова обвезница емитована по стопи од 4,57%. О успешној економској трансформацији Србије говори и податак да је пре шест година хартија од вредности исте рочности издавана по високих 12,99%", наведено је у саопштењу, а гувернерка НБС Јоргованка Табаковић каже да је Србија још једном доказала да је пожељна инвестициона дестинација и потпуно економски препорођена земља.

То, како каже, потврђују они чије је мишљење најрелевантније - они који у нашу земљу улажу свој новац и то дугорочно.

"Стварањем и очувањем амбијента стабилности и сигурности отворили смо врата за озбиљне дугорочне инвеститоре, а трошкове финансирања државе, привреде и грађана смањили на најниже нивое икада. Овиме смо омогућили одрживи привредни раст и напредовање свих делова наше економије у корист грађана Србије", навела је Табаковић.

Делегација Народне банке Србије и Министарства финансија данас је успешно завршила разговоре са међународним инвеститорима и финансијским институцијама, пошто је Србија по други пут ове године на Лондонској берзи успела да замени део скупог доларског дуга знатно јефтинијим финансирањем у еврима, а постигнута каматна стопа од 1,25%, најнижа је коју је Србија икада остварила на међународном финансијском тржишту и за готово четвртину је нижа од каматне стопе од 1,619% коју смо постигли у јуну.

Средства прикупљена данашњом трансакцијом биће употребљена искључиво за превремену отплату дела скупих доларских обвезница, емитованих 2013. године по купонској стопи од 4,875%, наводи се у саопштењу.

"Ово је још једна потврда да је Србија, иако формално на корак од рејтинга инвестиционог ранга, земља која га де факто већ поседује, а користи од тога имају сви грађани. Данас када убирамо плодове рада председника, Народне банке Србије и Владе Србије најбоље видимо колико је било важно постићи и очувати стабилност у сваком погледу", оценила је гувернерка.

Додаје да су монетарна, фискална и финансијска стабилност, чији је предуслов била политичка стабилност у Србији, отвориле простор за успешно спровођење структурних реформи у бројним областима.

Слично као и током претходне емисије, тражња за српским хартијама од вредности вишеструко је надмашила емитованих 550 милиона евра, при чему је у тражњу изразило преко 150 инвеститора, а да је Србија повољна инвестициона дестинација, указује и чињеница да је ЕМБИ премија ризика током септембра и октобра достизала нивое од око 0,5 п.п, што је десет пута ниже у поређењу са премијом ризика од преко 5 процентних поена од пре шест година. "Овим смо показали да смо створили амбијент који је далеко повољнији за све грађане и фирме у Србији. Данас свака фирма вреди десет пута више, а сваком нашем грађанину финансијска средства су доступнија. Тиме покрећемо привреду и производњу, стављамо Србију на одрживу трасу развоја", изјавила је Табаковић.

Иначе, представници Народне банке Србије и Министарства финансија указали су страним инвеститорима на одрживост привредног раста Србије, који ће ове године износити најмање 3,5%, упркос успоравању екстерне тражње. Истакнуто је да се у средњем року очекује раст од 4%, вођен повећањем учешћа фиксних инвестиција и наставком двоцифреног раста извоза.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести