WIIW: Привреда Србије ће се брже опоравити од остатка Европе

Привреда централне, источне и југоисточне Европе ове године имаће негативан раст, али ће се зато у наредне две године поново опоравити, прогноза је међународног привредног института из Беча WIIW
privreda
Фото: freeimages.com

БЕЧ: Привреда централне, источне и југоисточне Европе ове године имаће негативан раст, али ће се зато у наредне две године поново опоравити, прогноза је међународног привредног института из Беча WIIW, који истиче да ће Србија, Турска и Литванија брже од остатка Европе достићи привредни ниво из 2019. и то већ 2021.

Опоравак привреде, међутим, биће веома спор, прогнозира WIIW.

Такође експерти бечког института указују да постоји „огроман број несигурности“ везано за пандемију корона вируса, тако да је ризик од лошег развоја веома висок.

За цео простор WIIW очекује да ће привредни ниво од 2019. достићи 2022. године.

При томе економисти полазе од тога да ће пандемија бити сузбијена без дужих закључавања и да ће бити пронађена ефикасна вакцина.

Брже, то јест већ 2021. Србија, Турска и Литванија достићиће ниво који су њихове привреде имале 2019. године.

До 2023. трајаће опоравак, то јест достизање нивоа од пре кризе, Хрватске, Бугарске и Црне Горе.

Само ће белоруска привреда имати негативан раст не само ове, већ и идуће године.

Експерти WIIW указују да се привреда у трећем кварталу добро опоравила од корона мера од пролећа, али због нових ограничења на јесен неизбежан је нови пад.

У основи је WIIW оптимистичан за цео регион, чим се вирус буде ставио под контролу.

Тако би могло доћи до преокрета у привреди враћањем производње из Азије у источну Европу, а и дигитализација би требало да води до новог „бума“.

"Укупно гледано раст у земљама централне, источне и југоисточне Европе и средњерочно ће бити значајно већи од оног западне Европе", оцена је WIIW.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести