Завршава се добровољно пријављивање радника Фијата за рад у иностранству

КРАГУЈЕВАЦ/БЕОГРАД:  Данас се завршава добровољно пријављивање запослених у фабрици Фијат Србији у Крагујевцу за рад у фабрикама Стелантис групе чији је Фијат део у иностранству, а представник запослених који нису чланови синдиката у преговарачком тиму Ђорђе Милојевић каже да ће тим поводом бити одржан нови састанак у влади, који почиње у 12.30 сати.
fijat
Фото: Tanjug (M. Milivojević, ilustracija)

Према договору Стелантиса, премијерке Ане Брнабић и представника запослених, сви који се пријаве да наредне две године проведу на раду у ауто-индустрији у Словачкој, Чешкој, Италији и Немачкој моћи ће да задрже радно место у крагујевачкој фабрици.

Представник запослених који нису чланови синдиката у преговарачком тиму Ђорђе Милојевић рекао је за Тан‌југ да није познато колико се запослених пријавило за рад у иностранству.

Додао је да ће тај податак бити изнет на данашњем састанку са представницима Владе Србије у Београду.

Милојевић је додао да ће теме састанка бити висина отпремнине за оне који одлуче да напусте Фијат Србију и могућност њиховог запошљавања у другим крагујевачким предузећима.

Напоменуо је да ће бити покренуто и питање осетљивих категорија радника који нису обухваћени договором с владом и послодавцем по коме сигурно остају на послу.

По том договору посао у крагујевачкој фабрици аутомобила ће сигурно задржати 500 запослених који спадају у категорије труднице, породиље и инвалиди треће и четврте категорије.

Милојевић је рекао да су синдикати тражили да се списак прошири инвалидима прве категорије, запосленима који су обухваћени програмом вантелесне оплодње, тако да бар један од будућих родитеља задржи посао, самохрани родитељи и радници који су имали теже попвреде на раду.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести