И пензионери плаћају на рате; кредит и за погребне трошкове

НОВИ САД: Пензионери у Србији су већ годинама најредовније и најуредније платише па су због тога пожељни клијенти многих банака, продавница, одмаралишта, бања.
supermarket
Фото: pixabay.com

Да би им олакшао куповину различите робе и услуга, Републички фонд ПИО склопио је уговоре с готово 15.000 предузећа, као и с већином српских бања.

Пензионери, између осталог, на рате могу купити разну медицинску опрему, фармацеутске производе, оптичка помагала, платити туристичке услуге, набавити зимницу и огрев, а постоји могућност и за одложено плаћање комуналних услуга па и погребних трошкова.

Да би остварили прво на куповину робе или плаћање неке услуге на рате путем административне забране, пензионери треба да приликом куповине робе или плаћања услуга продавцу доставе пензионерску картицу, ако су је преузели и поседују, или копију последњег чека од пензије. Може и извештај банке о редовним примањима пензија. Осим тога, потребна им је и административна забрана на обрасцу који издаје Републички фонд ПИО, а дају продавци робе или услуга.

Рата се месечно одбија од пензије. Када пензионери, као што је случај с бившим запосленима, пензију примају из два дела, административна забрана се ставља на први део, а уколико то није могуће због висине износа, онда и на други. Процентуалне обуставе се спроводе и на првом и на другом делу пензије.

Путем административне забране пензионери могу плаћати и осигурање имовине, живота и аутомобила јер је Фонд склопио уговоре с десет осигуравајућих друштава у Србији. Банке, по сопственим условима, нуде пензионерима банкарске кредите. Фонд је склопио уговоре с више од 30 банака које дају кредите пензионерима уз помоћ административне забране која доноси враћање новца на рате.

Иначе, по подацима Фонда ПИО, просечно годишње нешто више од 800.000 пензионера има административну забрану, односно узима производе или услуге на вишемесечну отплату.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести