КАКО ОТКУПИТИ СТАЖ ДО МИНИМАЛНИХ 15 ГОДИНА Ево одговора - Постоји само ЈЕДАН НАЧИН ДА ДОКУПИТЕ ПЕНЗИЈУ

Док смо млади, желели бисмо да не плаћамо порезе и доприносе. Како нам се приближава време одласка у пензију, почиње да нас мучи питање хоћемо ли имати довољно година радног стажа за минималну пензију, као и да ли се може откупити недостајуће године до тих фамозних 15 година, које су неопходан услов одласка у пензију.
penzioneri penzije arhiva Dnevnik
Фото: dnevnik.rs/ R. Hadžić

Иван Ђ. напунио је недавно 65 година, али је као предузетник имао неколико лоших година и до 15 година стажа недостају му две године. Може ли да их откупи или, ако не може, зашто му Фонд ПИО не врати оно што је годинама уплаћивао?

На ово и питања везана за допуну пензијског стажа, нема лаког одговора. Међу питањима су и зашто морају да се плаћају доприноси и после 45 година рада, а да се притом тај новац не урачунава у сутрашња примања. Неке људе буни зашто, као у Немачкој, не могу да добију неку врсту социјалне пензије и са пет година стажа. 

Како Закон о пензијском и инвалидском осигурању ПИО прописује, стаж не може да се откупи једнократном уплатом. Тако нешто би било могуће једино да је постојала пријава на пензијско осигурање у протеклом периоду у том трајању, а да обвезник уплате доприноса није уплатио доприносе за ПИО (ако послодавац за две године није платио доприносе).

Упитан да ли је у досадашњој пракси постојала могућност да се овакви прописи измене у корист оних који су покушали да остваре какву-такву пензију, др Никола Алтипармаков, члан Фискалног савета Србије, каже да постоји могућност да се преиспита и потенцијално унапреди законска одредба која онемогућава осигуранике којима недостаје пар година радног стажа да испуне минимални услов за старосну пензију од 15 година стажа, тј. да ових пар година потенцијално уплате и након навршених година старости за пензионисање.

– Интересантно је да је у иницијалном Закону о пензијском осигурању радника из 1922. године био прописан минимални пензијски стаж осигурања од 10 година као услов за остваривање старосне пензије, али је такође било прописано да се осигураницима врате уплаћени доприноси уколико нису испунили услов за пензију јер су доприносе уплаћивали краће од 10 година – каже Алтипармаков.

Иако овакво решење поврата уплаћених пензијских доприноса не би у данашње време било примерено, те га и друге европске земље не практикују, ова чињеница ипак указује на потребу да се додатно изађе у сусрет осигураницима којима недостаје пар година пензијског стажа. Примера ради, да им се омогући да наставе да уплаћују пензијске доприносе и пар година након законске границе за пензионисање, како би скупили неопходних 15 година и остварили право на старосну пензију, истиче.

У вези са одредбама Закона о ПИО које онемогућавају рачунање пензијског стажа преко 45 година, чак иако осигураници уплаћују додатне доприносе, ради се пре свега о елементу социјалне солидарности, будући да је веома мало осигураника, практично на нивоу статистичке грешке, уопште у могућности да ради и остварује стаж дуже од 45 година.

– Није искључено да ће у будућности, са продужењем животног века и са новијим и флексибилнијим облицима запошљавања, бити и више осигураника који ће моћи да акумулирају више од 45 година стажа. Као што је својевремено био случај када осигураници нису могли да у потпуности остварују пензијска права у сегменту преко 40 година стажа, па је сада та граница подигнута на 45 година, могуће је да ће у неком наредном периоду бити сврсисходно преиспитати ову законску одредбу. За сада не видим превише разлога или основа за тако нешто – закључује др Алтипармаков.

Дневник, Политика

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести