ОВО СУ НАЈПЛАЋЕНИЈИ СЕЗОНСКИ ПОСЛОВИ У СРБИЈИ: Ево како да зарадите и до 120.000 динара месечно

БЕОГРАД: Све је више младих у Србији који, када заврше све обавезе са школом или факултетом, крећу у потрагу за неким сезонским послом, по могућности добро плаћеним.
Konobarica foto:pixabay.com
Фото: pixabay.com

Лето је сјајна прилика за младе да зараде џепарац и стекну ново пословно искуство. У Србији постоји велики број занимања која могу да се раде у периоду од маја до октобра, а ево неких који су највише тражени и најплаћенији послови у овом периоду.

Притом, читава Европа, али и регион се суочавају с великим недостатком сезонске радне снаге. Зато није редак случај да се многи одлуче за одлазак или рад у иностранство, такође врло су популарне и дестинације у региону.

Обично најплаћенији сезонски послови у Србији током лета су: угоститељство, сезонски послови у пољопривреди, брање воћа, физички послови, рад на грађевини.

Посао угоститеља дефинитивно спада у сами врх листе најтраженији сезонски послова у Србији. Када је реч о угоститељству најтраженији су: кувари, конобари, собарице...

Просечна дневница за овакве послове износи око 1.000 динара, а током сезоне то буде и до 2.500 динара. Ови послови подразумевају и узимаје бакшиша, па често запослени могу да зараде доста више.

Неки од најчешћих сезонски послова су и пољопривредни послови. Пољопривредници сада најчешће траже бераче воћа. Најактуелније су обично малине. Просечна дневница за овај посао ове године је достигла 35 евра. Овај посао највише је заступљен у деловима западне Србије.

Брање малина је један од дефинитивно најтраженији послова у пољопривреди, али нису и једини. Поред брања малина ту су и слични сезонски послови као што су: брање јагода, боровница, шљива и другог воћа и поврћа.

Фото: Dnevnik.rs

Плата магационера креће се од 50.000 па до 100.000 динара. Опис посла свакако зависи од фирме за коју се ради, а услова које радник треба испуни да би конкурисао за ово радно место скоро и да нема.

Наиме, према тренутно активним огласима, диплома средње школе је потребна у већини случајева али има и оних послодаваца који је не траже. Слично је и са радним искуством. Оно што се углавном тражи од будућег радника је одговорност у испуњавању задатах циљева и радних задатака.

Међу најтраженије физичке послове свакако спадају послови на грађевини. Грађевински радницу су увек тражени, а нарочиту у току сезоне. Током лета највише су то "молерски радови", а има и оних који спадају у саму градњу.

Фото: Dnevnik.rs

Овакви послови спадају у врло захтевне физичке послове јер се често по великим врућинама и на отвореном. Дневнице се обично крећу од 2.000 до 3.000 динара.

За рад у производњи месечна зарада досеже до 120.000 динара, а услова осим дипломе средње школе и воље за вредан рад скоро да нема. Искуство се тек по негде тражи, а вло често није обавезно. Неки од захтева послодавца су углавном одговорност и поузданост у раду, спремност за тимски рад и за рад у сменама.

Blic.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести