Рок за конверзију дугова у швајцарцима истиче 7. јула

НОВИ САД: Клијентима који враћају стамбене кредите индексиране у швајцарским францима остало је још мало времена да с банкама код којих су задужени потпишу уговор у складу са Законом о конверзији.
banka svajcarci
Фото: Tanjug (ilustracija)

Последњи дан рока је 7. јули па како поменути датум пада у недељу јасно је да је клијентима остало још свега пар дана. Подаци Удружења банака говоре да је 80 одсто задужених швајцараца потписало уговоре које су им банке понудиле. Међутим, изгледа да ту није ни близу крај неспоразума које су ови клијенти имали са банкама. У Удружењу CHF које окупља ове задужене кажу да су већ сада приметили бројне неправилности. Клијентима саветују да уговоре које су банке понудиле потпишу и смање своје обавезе а да се потом обрате за помоћ Народној баниц Србије и Министарству финасија и затаже помоћ ако сматрају да је у њиховом случају било мањкавости код примене закона. А има их од непоштовања рокова отплате па до директних уцена клијената.

Да подсетимо шта је закон конкретно предвидео за задужене у овој валути?

Најважнија одреба је свакако да се клијентима отписује 38 одсто потраживања. Кредити се пребацују у евре а даља отплата се настваља уз камату фиксну или варијабилну а на основу понуде коју је банка имала задњег дана марта ове године. Одредбе Закона кажу да фиксна стопа не сме бити виша до 4 одсто а варијабилна од 3,4 одсто у тренутку када клијент стави потпис на измењени уговор. У зависности од банке до банке поједини клијенти су ту различито прошли. Код појединих банка стопе су задњег дана марта биле 2,5 или 2,7 одсто годишње за стамбене зајмове. Најбоље су прошли клијенти који примају плату код банке код које су задужени јер су ту камате по правили најниже. То значи да су у истој банци клијенти могу да добију и различите стопе.

А када прође 7. јули ни банке, а ни поједини клијенти неће моћи да одахну.

Банке покушавају на бројне начине да умање права клијената и понуде им неповољнији третман-каже представник Удружења ЋФ Сања Вујановић. Тако је једна банка покушала да скрати рокове отплате али су након наше примедбе од тога одустали. Друга  банка је послала клијенту допис у коме га обавештава да одустане од судског процеса који води против њих па да после потпише уговор у уцењивачком тону и навели су то као услов за конверзију. Бројни клијенти жалили су се и да су камате које су им понуђене у уговорима неповољније од онога што предвиђа Закон.


За оне који не потпишу по старом

Клијенти који закључно са 7. јулом не потпишу уговор односно не прихвате услове које им нуди Закон о конверзији наставиће да отплаћују кредит по старом.

Односно под условима које су прихватили када су закључили уговор са банком. Они који још седе и чекају да им стигне писмо од банке најбоље ће поступити ако оду у банку и распитају се за свој уговор и ако им то одговара затраже да се и на њих примени Закон о конверзији.


Када прође законски рок следи контрола. Из Народне банке Србије су већ објаснили да ће контролисати како су банке примениле Закон о конверзији и имали ли одступања те да ће оне који су одступале морати да га стриктно примене. Што се тиче незадовољних клијената остаје им да буду стрпљиви. Поред тога имају једну, доста повољну опцију. Они могу да кредит коме је главница смањена рефинансирају код неке друге банке која нуди повољније услове. Банкама одговара да имају у портфолију што више стамбених кредита јер то доноси приход на дуге стазе.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести