БУЏЕТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ У 2024. ОБАРА РЕКОРД Брнабић: Влада ће наставити да подржава винаре, виноградаре и ракијаше

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић доделила је вечерас винске трофеје "Open Balkan Wine Trophy 2023" на Другом међународном сајму вина "Винска визија Отворени Балкан" и том приликом рекла да ће Влада Србије наставити да подржава винаре, јер ће буџет за пољопривреду наредне године бити рекордан и износиће 119 милијарди динара.
b
Фото: Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković/bs

Влада Републике Србије ће наставити да вас подржава у овоме, додатним финансијским средствима, додатним подстицајима, зато што нам је буџет за пољопривреду 2024. године рекордан, 119 милијарди динара. Од чега ће значајна средства ићи за винаре, виноградаре, за ракијаше, поручила је Брнабић.

Она је оценила да је овај сајам други пут приказао једну другачију визију Балкана.

Визију Отвореног Балкана спаја лепа тардиција, гастрономија, лепе вредности и вино. Ако је истина да је у вину истина, онда је за овај наш регион показатељ да можемо да делимо заједничку визију и да можемо да имамо другачију, позитивнију будућност од прошлости какву смо имали. И симболички је због тога овај сајам изузетно важан, рекла је Брнабић.

Она је захвалила организаторима сајма, винарима и виноградарима.

Желим да захвалим и нашим пријатељима из Северне Македоније који су такође напорно радили, желим да захвалим и свим онима из Албаније који су и ове године присутни. И желим такође да захвалим свим винарима, виноградарима, али такође и свим ракијашима. Желим да вам захвалим на вашој храбрости, визији и амбицији да се такмичите са најбољима из Европе и да се такмичите са најбољима из света. Зато што је та амбиција и таква визија оно што нас покреће, поручила је Брнабић.

Она је оценила да је отварање сајма било још боље него прошле године, када су сви били презадовољни.

Када сам ушла на сајам једна ствар ми је пала у очи, први пут на сајму видим толико срећних, задовољних, добро расположених људи, сви са чашом у рукама. У овоме тренутку ово је сигурно највеселије и најпозитивније место на Балкану и сигурно најпозитивније место на европском континетну. Зато вас позивам да нам се придружите и следеће године и дамо све од себе следеће године буде још боље и још лепше, навела је Брнабић.

Она је поручила да за ЕКСПО 2027. године, који ће се одржати у Београду, "треба покажемо Србију која је победничка" и Балкан који је другачији.

Балкан који је добро повезан, Балкан који је другачији, Балкан који сарађује и Балкан који има најбољу будућност на европском континетну. Хвала вам много на свему и видимо се следеће године, рекла је Брнабић.

Победници

У категорији "Национални трофеј Србија", Брнабић је уручила награду винарији "Звонко Богдан" за вино "Звонко Богдан Шардоне 2022".

Поред "Звонка Богдана", она је уручила награде награђеним винаријама - винарији "Дука" за најбоље албанско вино, винарији "Шато Камник" за најбоље северномакедонско вино, винарији "Шишато" за најбоље црвено вино.

Винарији "Крсташица" премијерка је уручила награду за најбоље бело вино, винарији "Тиквеш" за најбоље бело вино од аутохтоне сорте, винарији манастира Студенице за најбоље црвено вино од аутохтоне сорте, винарији "100 жена" за најбоље розе вино, винарији "Александровић" за најбоље пенушаво вино, винарији "Бикицки" за најбоље оранж вино, винарији "Фрушкогорски виногради" за најбоље слатко вино и винарији "Веритас Ћуковић" за најбоље појачано вино.

Сомелијери сервирали судијама вина из 3.200 флаша 

Вино је оцењивало 30 реномираних, интернационалних судија из целог света, међу којима се налази чак пет носилаца титуле "Master of Wine", а вина су оцењивана према декант систему у 12 различитих категорија.

Председница жирија Керолајн Гилби рекла је да вино за њу представља уједињавање људи.

У овом региону имате невероватну аутентичну историју вина. Једна од изрека у овоме региону је ако желите да неку земљу добро упознате треба да седнете за њихов сто и попијете њихово вино. И мислим да је то врло важно, оценила је Гилби.

Координатор оцењивања "Винског трофеја Отвореног Балкана" Игор Луковић рекао је да овај сајам није само физички велики, већ је велики и по значају.

Велики су и други бројеви. 3.200 флаша вина су сомелијери који су сервирали вина судијама из целог света претурили преко својих руку. Опрали су око 3.000 чаша за три дана оцењивања. Сва та вина можете да нађете овде на сајму јер су само излагачи могли да се такмиче, навео је Луковић.

Он је додао да је било преко 800 пријављених узорака, а од тога је преко 240 вина освојило једну од медаља, бронзану, сребрну, златну или платинасту.

Луковић је подсетио да је сајам посетио и уредник једног од највећих винских магазина на свету "Фалстафа" Петер Мозер.

Оно што је најважније је да је сваки од тих судија отишао са утисцима о винима са Балкана, рекао је Луковић.

Други међународни сајам вина "Винска визија Отворени Балкан" отворен је 16. новембра на Београдском сајму и трајаће до сутра.

Сајам се одржава под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" и током четири дана Винске визије, Београд ће окупити више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија, гастрономских компанија из више од 28 земаља, што је дупло више излагача него прошле године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести