Вучић: Отворени Балкан важан за економску будућност региона

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић отварајући самит иницијативе „Отворени Балкан" у Београду поручио је како по његовој оцени од успеха овог пројекта зависи колико ће земаља које су чланице ове иницијативе успети да осигурају своју добру економску будућност, али истовремено и да он учврсти мир и стабилност у региону.
v
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

За нас је ово од изузетног значаја јер од тренутка када смо основали ову иницијативу чини ми се да никада није било више пажње и енергије усмерене на успех самог пројекта. Чини ми се да од успеха овог пројекта зависи колико ћемо успети да осигурамо добру економску будућност наших земаља, али истовремено да учврстимо мир и стабилност у региону, рекао је он.

Позвао је све политичке актере, власт и опозицију у све три земље да разумеју значај пројеката и помогну да се уради нешто велико за будућност.

Када ово будемо урадили у потпуности ће свима бити јасно какви су резултати инцијативе, истакао је он.

Вучић је подсетио да је ово први самит „Отвореног Балкана“ од отварања приступних преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ.

Верујем да су, колико смо могли и Србија и сви остали, помогли остварењу тог циља. Надамо се да ће инцијатива даље доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност која је од великог значаја да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за земље и цео регион, објаснио је он.

Оценио је да досадашњи прогрес није био мали, али и додао да не може рећи да су задовољни и темпом, јер, каже, чини му се да је могло брже.

Успостављање зеленог коридора за превоз намирница на граничним прелазима довео је до раста трговине у овом сектору за 17 одсто, а отварање наменских возних трака скратило је досадашње вишесатно чекање на 10 до 15-так минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама, рекао је он.

Нагласио је да ће надлежни органи наставити са напорима да се смањи чекање робе и путника на граничним прелазима, а Србија ће наставити да ради на модернизацији инфраструктуре на прелазу Прешево, где ће бити додате даље две траке.

Изразио је наду и да ће још успешније тећи примена усаглашених докумената, као што су фитосанитарни сертификати.

Документа која данас потписујемо су резултат наше опредљејености да сарадња достигне још већи ниво, подвукао је он.

Вучић је указао да Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевнаја основним животним намирницама унутар Отвореног Балкана предвиђа да када нека од три земље донесе одлуку о забрани неке намирнице то се неће односити на остале чланице иницијативе.

Оперативни план у области цивилне заштите, је, каже, наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021., додао је он.

Вучић је указао да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности, као наставак претходно потписаног Меморандума из области културе од јула 2021. чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд Отвореног Балкана за филмске професионалце.

Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље.

Рекао је да је оснивање радне групе за превенцију криза, посебно важно, пред долазећу зиму.

Знамо колико нам се приближавају тешка јесен и зима, иако су сви у не лакој ситуацији, једни другима ћемо моћи да помогнемо и олакшамо стање, казао је Вучић.

Изразио је задовољство што су три земље организовале међународни сајам вина, којим су, каже, показали да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да направе и организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винских кућа, али и најпознатјие светске винарије, промовишући главне градове и наше земље.

Захвалио се посебно премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара БиХ, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит и поручио:

„Ви нисте наши гости, ми смо чини нам се толико везани и потребни једни другима што показује и учесталост наших сусрета, да верујем да ћемо без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, да ће моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“.

Истакао је да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Када се сетим првог сусрета после 70 година када смо се сусрели Рама и ја, тај сусрет је био препун, рекао бих, и вишка политичке енергије и негативне страсти, а данас су пријатељски. Наши винари, пословни људи све боље разумеју једни друге, све је више туриста. Са Северном Македонијом и када смо имали одређене проблеме били смо блиски, а данас најближи и немамо ниједно отворено питање. Имамо најбоље односе у историји Србије и Северне Макеодније и верујем да ћемо бити довољно паметни да их одржимо у деценијама пред нама, рекао је он.

Вучић је истакао да ће то све допринети напретку целог региона и изразио уверење да ће већим заједничким радом и трудом бити могуће да се убризга још већа снага у овај величанствени пројекат.

Ово је ваша друга кућа и молим вас да се тако осећате, поручио је албанском и северномакедонском премијеру.

Хвала свима вама који сте овде и надам се и верујем да ћете неки од вас бити у будућности домаћини. Хвала пријатељима и из ширег региона, што желе да чују о чему је реч у оквиру иницијативе и желе да граде пријатељство са нашим земљама и регионом у целини, казао је он.

Рама: Озбиљно ћемо размислити да позовемо и земље из ЕУ

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је на отварању Самита да ће лидери земаља чланица озбиљно размислити да позову да у регионалну иницијативу и друге битне земље и из ЕУ важне за тај регион, као што су Грчка, Италија, Турска и Мађарска.

Иницијатива ОБ не треба више да тражи оправадање за своје постојање, нити ми више треба да објашњавамо, она сада довољно говори за себе и они који имају визију за будућност и желе то да виде и чују нас, то ће разумети, истакао је Рама.

Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Каже да су на овај састанак били позвани представници Италије и Грчке, али да су били спречени да присуствују и најавио да ће свакако бити позвани на следећи самит у Тирани.

Премијер из једне европске земље ме позвао и питао зашто нас нисте позвали и рекао сам да ћу разговарати са својим колегама о томе и да ће вероватно бити позвани, као и да ми је веома драго што постоји интересовање за иницијативу ОБ, истакао је Рама.

Додао је да чланице ОБ желе да извуку максимум из те иницијативе и да зато позивају и друге земље да се прикључе.

Озбиљно ћемо размислити да упутимо позиве и другим партнерима и земљама ЕУ и нико не треба да буде љубоморан на нас, рекао је Рама и додао да данас на самиту у Београду присуствују министари спољних послова Турске и земље ЕУ - Мађарске, као и да је ту и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Ту је и амбасадор САД и он ће бити присутан на сваком самиту, додао је Рама.

То значи да смо сигурни да неће бити никаквих непосразума и због тога - хвала. Такође, хвала Сијарту као представнику ЕУ што је овде, нагласио је Рама.

Сијарто: Мађарска спремна да се придружи сарадњи

Mинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је данас на самиту земаља Отвореног Балкана да је Мађарска спремна да се придружи сарадњи земаља чланица те регионалне иницијативе.

"Мадајрска је спремна да се придружи овој уској и блиској сарадњи земаља ОБ, када је реч о интегрисаним енергетским тржистима, било да је реч о гасу, струји и размени енергије. Спремни смо да се придружимо и блиској сарадњи када је реч о обезбеђивању безбености хране, као и када је реч о привлачењу инвестиција у овом региону", рекао је Сијарто.

Казао је да је то можда у овом тренутку амбициозна понуда.

"Али, мисилим да бисмо до самита у Будимпешти сви били спремни да то тада и учинимо, ако ово није превише амбициозна", поручио је Сијарто.

Истакао је да Мађарска веома подржава иницијативу ОБ и да су те земље направиле неопходне кораке за интеграцију у ЕУ, као и да је сада коначно тренутак да Брисел делује.

Долазимо у срамотну ситуацију да је Брисел увек два или три корака иза, где би требало да будемо, додао је Сијарто.

Он је нагласио да да би, ако би Мађарска одлучивала, ЗБ већ био примљен у ЕУ.

"Ми смо фрустрирани оним што се тренутно дешава у вези са политиком проширења у Бриселу", навео је Сијарто.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести