Црква боље зарађује на аренди него држава

НОВИ САД: По подацима Агенције за приватизацију, до почетка ове године Српској православној цркви реституцијом је враћено 52.871 хектар земљишта и 47.433 квадрата објеката.
njiva
Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Пошто СПЦ има валидну документацију за повраћај 70.000 хектара земљишта, значи да држава треба да јој врати још око 18.000 хектара.

Када је прошле године пољопривредник из Зрењанина Бојан Јовановић закупио 75 хектара пољопривредног земљишта у власништву Српске православне цркве у Зрењанину по 520 евра хектар, а узео их је на пет година, што значи да је на име аренде требало да цркви плати 195.000 евра, аграрни стручњаци сложили су се у оцени да Црква боље газдује ораницама него држава својим.

Но, закуп црквених њива наставља се и ове године.

Тако је ових дана Црквеноопштински управни одбор у Змајеву донео одлуку о расписивању огласа за закуп пољопривредног земљишта у својини Српске православне црквене општине у Змајеву.

Издаје се један хектар и 64 ари на једну годину, а почетна цена закупа по хектару је 50.000 динара.

И Српска православна црквена општина Равно Село расписала је оглас за давању у закуп свог пољопривредног земљишта, али она издаје 44 хектара и 33 ара.

Почетна цена по хектару за годину дана износи 60.000 динара. Она њиве издаје у закуп на три године.

Попут њих, и многе друге црквене општине наредних дана расписаће оглас о прикупљању понуда за давање у закуп пољопривредног земљишта и цене закупа на годину дана биће неколико пута веће него оне које одређују локалне самоуправе.

Да је то тачно, сведочи и пример општине Пећинци, која је пре неколико дана расписала оглас за јавну лицитацију за давање у закуп на коришћење земљишта у државној својини, а почетне цене по хектару су између 1.169 и 50.345 динара.

Почетну цену од максималних 50.345 динара имају само две њиве у Ашањи.

Управа Министаства пољопривреде за пољопривредно земљиште објавила је на свом сајту обвештање локалним самоуправама о просечној цени закупа у Србији.


Враћено 50.000 хектара

По папирима, СПЦ је одузето 70.000 хектара земље, а враћено јој је  око 50.000 хектара.

По објашњењу аутора књиге „Судбина одузете имовине” и члана Одбора САНУ за село Бранислава Гулана, Црква има проблема с тим земљиштем јер реституцију није дочекала спремна.

Подсећа на то да у манастирима углавном бораве два-три монаха или монахиње, најчешће су времешни и не могу да обрађују земљу.

Има ту и крађе шума и других проблема, указује Гулан.

Црква ту земљу даје у закуп, а како видимо, ту добро пролази, објаснио је Гулан.

Према његовим речима, у реституцији и враћању земље она може бити и те како задовољна, а ево, не иде јој лоше ни с лицитацијама њива.

Ваља, међутим, имати на уму да је Црква ван система ове земље.

По документацији, напомиње Гулан, СПЦ заправо има право на 170.000 хектара, али има папире за око 70.000.

Законом о аграрној реформи из 1945. СПЦ одузето је око 70.000 хектара плодне земље и шума јер су оне по том законском акту, објашњава Гулан, могле имати само по десет хектара.

Законом о национализацији из 1958. године црквена имовина поново је дошла под удар.


Управа скреће пажњу на то да су неке општине биле неажурне у достављању података, али да је израчуната просечна цена закупа по хектару за просечан квалитет земљишта те да она у последње три године износи 197,03 евра.

Након прошлогодишње лицитације у Зрењанину, тамошњи протонамесник, који је у име Црквене општине СПЦ у Зрењанину надгледао надметање, изјавио је да Црква после седам деценија даје земљиште у закуп пољопривредницима и на тај начин долази до новца за обнову постојећих храмова и изградњу нових, али и за своју мисију у народу.

Може се очекивати да и од овогодишње лицитације црквених њива новац из црквене касе буде коришћен за нове и старе храмове, а да ли ће тако и бити, најбоље ће знати да оцене становници тих села.

Епархија сремска издаје више од 280 хектра пољопривредног земљишта у КО Ердевик и даје их у закуп по 500-550 евра по хектару.

Дакле, 140.000 евра та епархија годишње приходује само од аренде у Ердевику.

Ако земљиште које јој је држава вратила у поступку реституције изда по 500 евра, а Епархија сремска има га 7.169 хектара, годишње би од аренде могла зарадити око 3,6 милиона евра. Међутим, та епархија СПЦ потражује да јој се врати укупно 19.364 хектара земљишта.

Колико земљиште је у питању најбоље илуструје да све цркве и верске заједнице, ако се изуземе СНП, потражују мање од оног што потражује Епархија сремска.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести