ДАЉЕ РУКЕ ОД КРУШАКА опасна хемикалија откривена у ОВОМ ВОЋУ ИЗ УВОЗА

Наши крушке, пореклом из Кине, повучене су с тржишта Европске уније јер је у њима откривен веома штетан пестицид, извештава Европска агенција за храну.
1
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Конзумирање ових крушака представља озбиљан ризик за здравље, посебно деце, наводи Даница.хр.

Недозвољене нивое штетног пестицида хлормекват откриле су на тржишту инспекције у Холандији и о свему обавестиле Европску агенцију. Крушке су из Кине дистрибуиране у 14 земаља, међу осталима и у Хрватску.

Узорци спорне крушке узети су на продајном месту 2. октобра, а тек данас је стигло обавештење да воће садржи штетан пестицид, и то у количини 2,6 милиграма по килограму.

Хлормекват је хемикалија која мења раст биљака на различите начине. Углавном се примењује на усевима житарица, али и на плантажама воћки.

“Студије на животињама изложенима тој хемикалији показују да хлормекват може да поремети раст фетуса и наштети репродуктивним органима".

"То изазива забринутост да хемикалија може бити опасна за људско здравље, посебно децу, јер изложеност у раним годинама живота касније може да доведе до штетних последица”, наводи се у једној од научних студија.

Овакви нивои хемикалија обично се нађу у воћу и поврћу када није испоштована каренца, односно, воће се бере пре периода који треба да прође између последњег прскања и брања и дистрибуције.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести