ДАО 6.000 ДИНАРА ЗА СЕМЕ СА ИСЛАНДА ПА НАПРАВИО ПРАВИ БУМ Сада се око његових производа муштерије отимају

Слободан Дане Ђорђевић из села Рибинце код Врања, пуних 40 година на свом имању производи печенке (тикве, дулеке).
1
Фото: Ilustarcija pixabay

Ову биљку је дуго гајио као међуусев у кукурузу, а када је на пијаци, због њених лековитих својстава, порасла потражња за њом почео је полако да повећава површине под овом кулутуром. Отуда је прошле године убрао десет препуних тракторских приколица печенки које је у континуитету продавао муштеријама на пијаци, али и власницима двају маркета у Врању и у Владичином Хану.

Трагао за семеном најбоље

Током протеклих година он је интензивно трагао и за семеном печенке од које ће редовно да добије жељене приносе и која ће да има најбољу прођу код купаца. Иако је увек имао доста купаца за постојеће он је наставио и даље да трага желећи да својим муштеријама понуди најбољи производ. Тако је на пролеће прошле године одлучио да засади семе беле печенке које је у нашу земљу стигло из Исланда.

- У паковање које сам платио 6.000 динара било је укупно 250 семенки. На њиви сам их засадио 15. априла, а са сваког израслог корена сам на јесен убрао по два плода која су у просеку тежила од пет до седам килограма - прича задовољно Дане истичући да је у старту био уверен да ће оне одлично да успеју на његовом имању које се налази поред реке Јужне Мораве, а где доминира песковито земљиште.

Није ни могло другачије да се деси јер је помоћу моћне механизације коју поседује одлично припремио земљиште за садњу и где нимало није штедео на ђубриву. Инсталирао је и систем за наводњавање кап по кап тако да резултати нису изостали.

- Све засађене семенке су никле, а када сам видео да је корен заметнуо по два плода знао сам да је реч о изузетно квалитетном семену. И систем кап по кап је у сушним месецима одрадио своје тако да сам на крају добио фантастичне плодове - истиче наш саговорник и наглашава да свој засад печенки није третирао заштитним средствима јер је током читаве сезоне био у одличном здравственом стању.

Због тога су сви његови плодови стигли за бербу већ 1. октобра, тако да није био у ситуацији ни један да остави на њиви на дозревање. Све убране печенке, њих 480, оставио је месец дана испред куће да се на оскудном октобарском сунцу ослободе вишка влаге, а када су кренули први јачи мразеви унео их је у подрум где се температура никада не спушта испод нуле.

СТО ДИНАРА ЗА КИЛОГРАМ

Прве плодове је на врањску пијацу изнео на продају већ почетком новембра месеца. Њена наранџаста боја пуна Б витамина, калијума, калцијума, фосфора, гвожђа, одмах је привукла купце упркос томе што је продавао по цени од 100 динара за килограм. Ђорђевић је своје купце обавестио да им је овога пута понудио преслатку печенку коју је произвео од семена које је дошло из Исланда и да приликом припремања не морају да додају ни грам шећера.

- Ако продаја иде овако добро и надаље верујем да ћу до пролећа све произведене печенке продати на пијаци. Одустао сам од продаје маркетима јер они нуде дупло мању цену, што се нама произвођачима никако не исплати - каже рибинчки повртар.

Видећи колико су тражене његове печенке неки произвођачи су код њега већ резервисали семе за наредну производну сезону.

- Многи се изненаде када виде колико су семенке ове врсте печенке мале. Неки чак питају да ли су оне заиста од ње, а када добију моју потврду, одлазе кућама у нади да ће наредне сезоне и они на својој њиви добити добар принос - истиче на крају Ђорђевић.

Курир/Агроклуб

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести