И КИНЕЗИ ВОЛЕ ВИНА ИЗ СРЕМА Споразум који ће помоћи да се виноградарство брже развија

Споразум о слободној трговини наше земље са Кином, по којем ће винари моћи да продају вина по нижој царинској стопи и за пет година га продавати без царине, отворио је пут да се винарство и виноградарство брже развија.
3
Фото: pixabay.com

Тренутно постоји шест-седам винарија у Србији које дуже од пет година тргују с Кином и задовољне су како на том тржишту пролазе. Извоз им није велики, али то и не треба да се очекује јер смо мала земља која под виноградима има свега око 25.000 хектара и годишње на тржишту има домаћег и увозног вина око 60 милиона литара.

Винар Гордан Башић из Баноштора у Срему, чија се вина већ неколико година налазе на кинском тржишту, истиче за Дневник да домаће винаре не треба да плаши огромно кинеско тржиште. Није смисао Споразума о слободној трговини да овдашњи винари покрију потребе велике Кине, већ да се домаћа индустрија вина и винове лозе шири  и да у том увећавању површина под грожђем и повећавању производње вина домаћи привредници не стрепе где ће производ продати.

10.000 литара потребно да купе трговци из Кине

- Винари морају бити истрајни и упорни у тражењу купаца који траже мање количине вина - неколико хиљада литара или неколико палета вина - поручио је Башић. - Кључ успеха је у проналаску таквих трговца који ће хтети да купе три палете вина или 10.000-15.000 литара, јер највише има оних који би одједном хтели да купе 50 милиона литара вина, што ниједна винарија код нас не може да испоручи . Зато домаће винарије не треба да плаше количине које кинески трговци могу да купе, већ треба да трагају за онима  који хоће да купе од нас за кинеско тржиште безначајне количне вине , које су за нас  велике.


Вина ће се продавати и у УАЕ

Директор Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајта казао је за Дневник да се припремају споразуми о и извозу наших вина у Уједињене Арапске Емирате и Египат.

Фото: Dnevnik.rs

- Разговарамо о тим извозним аражманима и очекујем да се уговори о томе потпишу или до краја ове године или у првим месецима догодине - казао је Рајта. - Винарство и виноградарство постаће све привлачнија привредна грана због могућности извоза по повољним условимама, па нам сада треба што више винограда. Али за то нам треба време јер чокоти не доносе род у првој години , већ за то треба да прођу две-три године.


По Башићевим речима, кински потрошачи подједнако воле бела и црна вина, премда су раније чешће тржили бело вино.

- На кинеском тржишту има места за сваког нашег винара , јер имамо квалитетна вина - казао је Башић. - Кинези доста знају о српским винима , тачно знају колико које вино вреди у погледу квалитета и цене коштања.

25.000 хектара имамо под виноградима

Башић истиче да транспорт вина до Кине не представља проблем.

- Вина се односе до неке од лука на Јадранском мору, а онда у контејнерима превозе до одредишта. :Једино што је сада транспорт мало скупљи него што је био ранијих година, рекао је Башић.          

З. Делић

Фото: Дневник

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести