ИПАК СЕ ИСПЛАТИ БИТИ ПОШТЕН Ово су вредна браћа с Пештера коју је ОДЛИКОВАО председник Србије лично! Куртагићи почели са 100 оваца, а данас имају НАЈВЕЋЕ СТАДО на БАЛКАНУ Њихови производи се продају „КАО АЛВА“ (ФОТО)

СЈЕНИЦА: Да се вредан и поштен рад увек исплате на свом личном примеру показали су сточари с Пештера. Браћа Куртагић нису напустили своје породично огњиште него су се ухватили са суровим условима и постали власници највећег стада оваца на Балкану.
r
Фото: RINA

Селадину Куртагићу поводом Дана државности орден је уручио председник Србије Александар Вучић за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области сточарства.

Ова награда нам пуно значи, још када вам уручи председник државе то признање нема цену. Као најбољи сточари у држави добили смо признање, које је нам је уручено. Ово је први пут у историји да се одликује неко из Сјенице, и то да га одликује преседник лично. Нисмо само ми срећни већ сви у нашем крају. Велику захвалност не дугујемо само Влади Србије и председнику, него и Министарству пољопривреде, рекао је за РИНУ Селадин.

Вредни сточари нису се покајали у намери да направе велику фарму и своју чељад на тај начин прехране. Њихово стадо првобитно је бројало око 150 оваца, а ширило се из године и годину и достигло невероватну бројку од преко 1.000 грла. Пештер је неприступачан терен, па су се много мучили али на крају су, уз велики труд и првенствено слогу у томе успели.

Фото: RINA

Саградили смо велики тор где може стати трећина грла, и радимо на томе да још проширимо. Вода нам је била велики проблем, али успели смо да је доведемо до нашег домаћинстава. Градимо сењак у ком ћемо храну држати преко зиме и тако олакшати посао. Прилазни пут до куће нам је веома лош, и то нам је следећи циљ. Настојаћемо да изградимо нови и бољи, а надамо се да ће и локална самоуправа имати слуха за наше потребе, рекао је Саладин.

Њихови верни пријатељи и чувари стада на непрегледним равницама су и пастирски пси кангали. Да њих нема, не би могли да сачувају своје овце на суровом Пештеру.

Фото: RINA

Производи који се добијају од ових сјеничких оваца немају границу. Породаја иде "као алва", а највише се траже чист сир, млеко и кајмак. То су најјачи адути ових сточара који вредно раде на тромеђи три државе. За ове производе задужене су њихове супруге, које такође не беже од тешких послова на имању.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести